Viz er: Aerodrom u BG nam preskup

Beograd -- Avio-kompanija Viz er (Wizz air) saopštila je da smanjuje beogradsku flotu zbog preskupih aerodromskih troškova.

Izvor: B92
Podeli

Kompanija je navela da će na taj način biti izgubljeno više od 130.000 sedišta i preko 700 letova u 2014. godini.

Niskotarifna avio-kompanija Viz er saopštila je da će prepoloviti svoje kapacitete u Beogradu gašenjem niskotarifnih linija prema Oslu (Torp) i Briselu (Šarlroa) i smanjenjem broja letova ka drugim destinacijama, nakon što su aerodromski troškovi porasli za 40 posto, čime je beogradski aerodrom postao najskuplji u Viz erovoj mreži letova.

Beogradske linije ka Oslu i Briselu biće prekinute od 6. maja, a putnicima koji imaju rezervacije na ovim linijama biće ponuđena puna refundacija.

Viz erova baza u Beogradu je otvorena 2010. godine sa jednim avionom erbas A320 i pet linija, podseća se u saopštenju u kojem se dodaje da su srpski putnici brzo prihvatili ponudu niskih cena i popularne destinacije, a avio-kompanija je ubrzo povećala svoju beogradsku flotu dodavanjem drugog aviona, erbas A320, u 2012. godini, ukupno nudeći do danas 12 međunarodnih linija.

Podseća se i da je od 2010. promet putnika Viz era sa beogradskog aerodroma porastao za više od 800 posto, na 480.000 putnika u 2013. godini, čime je sveukupni promet porastao za 31 odsto, čineći Viz er pokretačkom snagom rasta broja putnika.

Viz er ocenjuje da je kontinuirani pristup letovima sa niskim cenama sada ugrožen, kako se navodi, aerodromskim odbijanjem da dalje podstiče niskotarifne letove dostupne svim putnicima.

“Umesto toga aerodrom je pripremio tako skrojenu podsticajnu šemu koja štiti jednu avio-kompaniju sa skupljim tarifama i njen poslovni model fokusiran na transferne putnike. Viz er žali zbog ove odluke pošto ona ne ide u prilog putnicima koji žele jeftine aviokarte. Avion iz beogradske baze biće prebačen u letonsku prestonicu Rigu, u kojoj aerodromski cenovnik ne štiti avio-kompanije sa skupljim tarifama, a razvoj avio-saobraćaja se podstiče omogućavanjem nižih tarifa za putnike”, navodi se u saopštenju.

Izvršni potpredsednik kompanije Viz er Džon Stivenson rekao je da je danas “tužan dan za srpske putnike i za srpski turizam”.

“Verujemo da je pristup niskim tarifama u avio-saobraćaju dobar za Srbiju, ali nažalost, ovo uverenje ne deli beogradski aerodrom. Kao jedan od najskupljih aerodroma u Evropi trebalo bi da podstiče niskotarifna putovanja, umesto što nepravedno štiti visokoplatežni Etihad/Er Srbiju, koji teži da preuzme monopol”, poručio je on.

Prema rečima Stivensona, Viz er je bio spreman da poveća saobraćaj i niskotarifne usluge u Srbiji, ali nažalost mora da jedan od dva aviona erbas A320 iz beogradske baze preseli u Letoniju.

“Ukoliko beogradski aerodrom smanji troškove i postane konkurentan sa drugim, jeftinijim aerodromima u regionu, biće moguće nadoknaditi gubitak koji nastaje prepolovljavanjem beogradskog kapaciteta", poručio je izvršni potpredsednik Viz era.

Viz er je jedna od najvećih niskotarifnih avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, poseduje flotu od 46 aviona erbas A320, raspoređenih u 17 baza, i nudi više od 300 linija, povezujući 96 destinacija u 35 zemalja. Kompanija je prevezla više od 13,5 miliona putnika u 2013. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu