U Srbiji se raspada milion kuća

Beograd -- U našoj zemlji više od 1,3 miliona stambenih zdanja zrelo za kompletnu rekonstrukciju, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Novosti
Podeli

Od ukupno 3,35 miliona stambenih jedinica u Srbiji, trenutno je 1,3 miliona "zrelo“ za ozbiljnu rekonstrukciju. To znači zamenu nekoliko miliona kvadrata stolarije, podova, desetine hiljada kilometara elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih cevi, obnovu fasada i sanaciju ravnih krovova i krovnih konstrukcija, ali i zapošljavanje ogromnog broja malih i srednjih preduzeća.

Ako znamo da u Srbiji ima 90 odsto firmi koje zapošljavaju od jednog do deset radnika, ogroman broj malih preduzeća prerašće u srednja zahvaljujući obnovi stambenih objekata, kaže za "Novosti“ Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore.

"Prosečna kreditna linija za takvu vrstu radova kretala bi se od 2.500 do 5.000 evra u zavisnosti od stepena rekonstrukcije. Dakle, ceo projekat vredan je između 3,5 i pet milijardi evra. Neophodno je da se država pobrine da kamatne stope budu drastično niže nego sada, odnosno da za vlasnike stanova mesečna rata ne prelazi 50 evra. Reč je o dugoročnom projektu, koji bi bio i te kako isplativ za državu, doprineo bi velikoj uštedi energije, vodi, smanjio bi se rizik od požara zbog dotrajalih instalacija ili poplava u stanovima", objašnjava Rodić.

On kaže da bi ovaj projekat trebalo da nauči birokratiju da dozvole za adaptacije izdaje brže, a ne da se na te papire čeka mesecima.

"Za ovakvu investiciju treba da budu veoma zainteresovani i strani isporučioci repromaterijala, posebno u građevinskoj hemiji, te da i oni sa prihvatljivim cenama daju svoj doprinos. Najbolji primer opravdanosti ovog projekta je naselje Stepa Stepanović, gde su objekti rađeni po pravilima energetske efiksanosti, pa je utrošak energije duplo manji nego u ostalim stambenim kompleksima", navodi Rodić.

Posebno treba obratiti pažnju na centralne gradske zone gde se nalaze stara zdanja čije fasade predstavljaju opasnost za prolaznike, navodi Rodić.

Sanacija takvih objekata, prema njegovim rečima, u velikoj meri zavisi od lokalnih samouprava, koje moraju organizovano da pristupe obnovi.

strana 1 od 403 idi na stranu