Muke MUP-a s javnim nabavkama

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović kaže da to ministarstvo ne primenjuje u potpunosti Zakon o javnim nabavkama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

17:20

Default images

Božović kaže da postoje pokušaji da se MUP izuzme iz njegove primene.

"Uglavnom se pribegava dugim procedurama kako bi se izbegao ceo postupak sprovođenja javne nabavke. Predlažu se posebni zaključci, a kao razlog se navodi hitnost, pri čemu za to nema osnova, jer se prethodno išlo na odugovlačenje procedura", rekao je Božović za Tanjug.

Božovićm, koji je učestvovao na konferenciji posvećenoj efektima primene Zakona o javnim nabavkama, je naveo da se osim hitnosti, često instistira i na tajnosti postupka, a da za to zapravo nema osnova.

Čak je, prema njegovim rečima, bilo i predloga upućenih Vladi da se zakon ne primenjuje na MUP.

"Strogo poštovanje zakona će biti moguće samo kroz reformu celog ministarstva. Samo tako će biti moguće ojačati sve mehanizme kontrole u ministarstvu", zaključio je Božović.

A komentarišući navode da se i privreda žalila na novi zakon, jer "ne donosi uštede", zamenica direktora Uprave za javne nabavke, Danijela Boikan, rekla je Tanjugu da će se vrednost ušteda pokazati u okviru predstojećih skrininga.

Upitana da li će se izaći u susret različitim pritiscima da se donesu izmene i dopune ovog propisa, ona kaže da očekuje usklađivanje jedino sa EU regulativom.

"Pritisci su stalna priča, jer uvek ima onih koji su nezadovoljni i onih koji su zadovoljni, ali hajde da pratimo konkretne rezultate. Ako bude potrebe za skorim izmenama zakona, to će biti usaglašavanje s direktivama koje su u EU nedavno stupile na snagu", poručila je Bokan.

Veroljub Arsić iz Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u Narodnoj skupštini, rekao je Tanjugu da treba najpre sačekati najnovije direktive EU u vezi s javnim nabavkama, te da Zakon onda može da bude izmenjen tako što će biti usklađen sa tom direktivom.

Drugim rečima, dodao je, neće se zakon menjati "da bismo ispunjavali želje nekih, da kažem, zasad i dalje imaginarnih privrednika za koje ne znamo ni šta to zameraju zakonu".

On je ocenio da se privreda buni, jer je to "još žal nekih za starim zakonom, kada su dobijali ozbiljna sredstva za malo posla, a na primedbe da novi zakon neće doneti uštede Arsić navodi da to uostalom i nije jedini njegov cilj.

Kako kaže, cilj je da neki posao bude plaćen onoliko koliko košta na tržištu, a od tržišta onda i zavisi da li je to ušteda ili nije.

Iako uveren da postoje jako ozbiljni finansijski efekti primene zakona, Arsić kaže da sada ipak još ti efekti ne mogu da se sagledaju za čitavu 2013, pre svega zato što je te godine zakon samo delom bio primenjen.

"Mnoge ozbiljne nabavke su bile započete i pre stupanja na snagu novog zakona i završene su po staroj regulativi. To se dešavalo baš zato što je novi zakon sprečio određene zloupotrebe u postupku javnih nabavki", zaključio je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: