Direkcija uštedela 70 mil. RSD

Beograd -- Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uštedala je 70 miliona dinara na izgradnji Kumodraškog kolektora.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

Kako se objašnjava u saopštenju Direkcije, iako je posao već zaključen, revizijom ugovora smanjeni su troškovi izgradnje Kumodraškog kišnog kolektora.

Kako se navodi, ugovor o projektovanju i izgradnji kolektora potpisan je u februaru 2012. godine na 450 miliona dinara po sistemu "ključ u ruke", da bi dolaskom novog direktora Direkcije krajem 2013. ugovor bio preispitan i nanovo ugovoren za 382,5 miliona dinara.

Time je, kako je saopšteno, u budžetu Direkcije i Grada ostvarena ušteda od blizu 70 miliona dinara.

U saopštenju se navodi da je od imenovanja Srđana Milanovića na mesto v.d. direktora Direkcije krajem 2013. godine, počela da se sprovodi poslovna politika preispitivanja troškova i zaključenih ugovora, a jedan od poslova na kojem je bilo moguće ostvariti najveću uštedu je ugovor o izgradnji Kumodraškog kolektora.

Do sada, kako je saopšteno, nije zabeleženo da rukovodstvo nekog javnog preduzeća uspe da smanji cenu radova po već potpisanom ugovoru za izgradnju infrastrukture, kao što je učinjeno ovom prilikom.

Kako se dodaje, druga ugovorna strana, odnosno preduzeće "Kolubara-Mionica" je aktivno sarađivalo sa stručnim službama prilikom analize elemenata ugovora, posle čega je konstatovano da je prethodno rukovodstvo Direkcije ugovorilo previsoku cenu.

Pregovori koji su usledili sa izvođačem uspešno su završeni zajedničkim stavom da se aneksom ugovora utvrdi nova cena radova u iznosu od 382,5 miliona dinara.

Donošenje odluke o smanjenju cene radova rezultat je dugogodišnje poslovne saradnje sa izvođačem, dokazane na prethodnim projektima izgradnje infrastrukture.

Direkcija je na osnovu dosadašnje dobre saradnje pozvala izvođača da pokaže društvenu odgovornost u donošenju odluke, koja predstavlja doprinos očuvanju javnog interesa i stabilnosti javnih finansija, navodi se u saopštenju.

Ugovorom je predviđena izrada projekta i izgradnja kolektora, unutrašnjeg prečnika 2,5 metara, a kolektor se proteže od auto-puta kod Dušanovačkog mosta do Vitanovačke ulice i ima funkciju da rastereti stari Kumodraški kolektor.

Izvođač će odmah biti uveden u posao, a rok za završetak radova je devet meseci odnosno do kraja godine.

Radovi neće uticati na odvijanje saobraćaja u tom delu grada, budući da će se kolektor graditi kao tunel, utiskivanjem betonskih segmenata.

Srbija

Još jedan prelaz ka Mađarskoj

Subotica -- Projektni partneri iz Srbije i Mađarske, uz finansijsku podršku EU, rade na stvaranju preduslova za otvaranje još jednog graničnog prelaza između dve zemlje.

Srbija ponedeljak 31.03. 19:41 Komentara: 3

Evro sutra 115,4762 dinara

Beograd -- Dinar će sutra oslabiti prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će biti 115,4762 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Srbija ponedeljak 31.03. 18:11 Komentara: 0

Muke MUP-a s javnim nabavkama

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović kaže da to ministarstvo ne primenjuje u potpunosti Zakon o javnim nabavkama.

Srbija ponedeljak 31.03. 17:20 Komentara: 5
strana 1 od 403 idi na stranu