"Radi se na rešenju za Pejpal"

Beograd -- Primetan je pozitivan trend razvoja IT industrije, posebno segment koji je orijentisan ka međunarodnom tržištu. Prepreka ima kod prekograničnog poslovanja

Izvor: Tanjug
Podeli

U Srbiji je primetan pozitivan trend razvoja IT industrije, posebno segment koji je orijentisan ka međunarodnom tržištu, a vidljiv je i napredak u razvoju e-uprave, ocenio je pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević.

Vasiljević je, na okruglom stolu "Perspektive IT i telekomunikacija u Srbiji", koji je organizovala medijska kuća BIZLife, kazao da ipak najviše administratvnih prepreka ima u oblasti prekograničnog elektronskog poslovanja, jer je drugačija dinamika komunikacije, prenosa novca i oporezivanja.

Prema njegovim rečima, sa Narodnom bankom Srbije se radi na rešavanju problema vezanih za mogućnost naplate preko Pejpala.

Direktor Uprave za Digitalnu agendu Dušan Stojanović je kazao da Upravu u naredna tri meseca čekaju razgovori sa Ministarvom finansija kako bi se privela kraju pitanja o elektronskom plaćanju na portalu e-uprave koje je u tehničkom smislu završeno.

Ideja je, kako je objasnio, da se u narednom periodu svi servisi portala e-uprave prevedu u elektronsku formu i budu dostupni građanima sa bilo koje lokacije. Stojanović je ocenio da e-servis nije potpun ako građanin mora bilo gde da ode nešto da plati, a ne može se očekivati ni da svi koriste mobilno bankarstvo.

Njihova je želja, dodao je on, da portal pruži kompletnu uslugu i zbog toga su uložili značajna sredstva i tehnički omogućili, doduše u probnoj fazi, plaćanje sa Dina, Viza i Master Kard karticama.

Stojanović je kazao i da se radi na rešavanju problema provizije, jer je svaka usluga vezana za kartice podložna nekoj vrsti provizije.

"U dogovoru sa ova tri kartičarska brenda sveli smo provizije na minimum, ispod jedan odsto, i sa njima dogovorili jedinstvenu strategiju naplate tih provizija koja će biti jedinstvene za bilo koji brend kartice".

Stojanović je kao problem naveo to što se trenutno ne može izabrati banka prihvatilac usluge. Kako je objasnio, potrebno je sprovesti tender i nije jednostavno da se postigne dogovor koja će ga institucija u okvru državne uprave sprovesti i izabrati banku prihvatioca usluge.

Nakon toga neće postojati ni jedan razlog da ne počne plaćanje na portalu e-uprave sa karticama, istakao je Stojanović. Kako je dodao, u narednih sedam dana se može ocekivati puštanje u rad sms notifikacija kojima će se korsnici portala e-uprave besplatno obaveštavati o statusu zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 403 idi na stranu