Pirot se povezuje s Lukom Rijeka

Pirot -- Slobodna zona Pirot (SZP), koja je prošle godine ostvarila promet od 520 milina evra, sklopiće ugovor sa Lukom Rijeka u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time će SZP svojim korisnicima omogućiti korišćenje dela lučkih kapaciteta u Hrvatskoj.

Ovog vikenda u Rijeci tim povodom boravila je tročlana delegacija iz Srbije koju su činili direktor Uprave za slobodne zone pri Ministarstvu finansija Milan Ristić, rukovodilac sektora marketinga Slobodne zone Pirot Aleksandar Simonović i direktor SZP i predsednik Privredne komore Niškog regiona Dragan Kostić.

Kako je Tanjugu Kostić, iako Pirot i Rijeku deli oko 800 kilometara, to nije prepreka za saradnju SZP, Luke Rijeka, ali i Industrijske zone Kukuljanovo.

"Povezivanje SZP, Koridora 10 sa Lukom Rijeka je od velike važnosti, naročito za korisnike koji investiraju u SZP. Posebno iz razloga što imamo u planu da u Pirotu izgradimo multimodalni logistički terminal koji će predstavljati pravu prekretnicu u razvoju SZP i uopšte celog našeg kraja", kaže Kostić.

Poseta delegacije iz Pirota izazvala je veliko interesovanje hrvatskih medija, a "Večernji list" u svom internet izdanju piše da je SZP jedna od najuspešnijih slobodnih zona na svetu, u kojoj radi veliki broj poznatih firmi koje koriste brojne pogodnosti poslovanja u okviru SZP, poput oslobođenja od plaćanja poreza, carine i drugih lokalnih dažbina.

"Prošle godine SZP ostvarila je promet od 520 miliona evra, a upravo sada je u toku investicija u proširenje proizvodnih pogona kompanije 'Mišlen Tigar tajers' od preko 200 miliona evra", piše "Večernji list".

strana 1 od 403 idi na stranu