Arsić: Čekaju nas bolne reforme

Srbija će morati da preduzme oštre mere za uštede u budžetu ako želi aranžmana sa MMF-om, ali one neće biti objavljene pre martovskih parlamentarnih izbora.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.02.2014.

12:10

Default images

Arsić je rekao da će poseta Misije MMF, koja je počela u sredu, poslužiti da se pre svega utvrdi precizno stanje u javnim finansijama i privredi Srbije i naprave procene razvoja do kraja godinje, a iz toga će slediti mere koje će Fond sugerisati da bi se zaustavili negativni trednovi.

"Ne očekujem da će mere biti objavljenje pre izbora, pogotovo neće biti precizno predstavljenje", rekao je Arsić, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Osnovno je da mora dodatno da se smanji fiskalni deficit u toku ove godine i to relativno značajno, istakao je on, ali je dodao da ne želi preciznije da govori na koji način, jer bi to moglo da iritira i da se uoči izbora spreče takve promene.

Arsić je rekao i da je potrebno usvojiti penzijsku reformu koja podrazumeva da se podigne starosna granica za penzionisanje žena, i da se uvedu penali za one koji se penzionišu pre standardne starosne granice.

On je istakao da penzijska reforma neće doneti velike uštede u kratkom roku, ali da će njeni efekti da se osećaju i sabiraju polako, iz godine u godinu.

Prema rečima Arsića, neće biti popularno ni rešenje statusa preduzeća u restukturiranju, jer će rezultat tog procesa biti najvećim delom stečaj i likvidacija tih preduzeća.

Nepopuralne mere koje će morati da preduzme nova vlada, kako je ocenio, biće i racionalizacija državnog sektora, koje će podrezumevati zatvaranje nekih škola i smanjenje brojnosti nemedicinskog osoblja u zdravstu, što znači da će posao gubiti ljudi koji će ga kasnije teško naći na tržištu.

"Sve su to nepopularne mere, ali su neophodne i daće efekta ako se sprovedu zajedno sa merame koje će omogućiti da privatni sektor kroz godinu ili dve počne da zapošljava te ljude", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: