Minimalac dići na 230 RSD po satu

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas da Vlada Srbije utvrdi iznos minimalne zarade od najmanje 230 dinara (neto) po radnom času.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 15.02.2014.

10:47

Default images

"Predlog takozvanih reprezentativnih sindikata da se minimalna cena rada sa sadašnjih 115 poveća na 130 dinara je ispod svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Sindikati "Sloga", nakon jučerašnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta, posle koje je saopštenjem najavljeno će tehnička Vlada u narednom periodu doneti odluku o minimalnoj zaradi za period januar-jun 2014. godine, traže da se reper za vrednost rada odredi prema visini i potrebama jedne najminimalnije potrošačke korpe za domaćinstvo u Srbiji.

U sindikatima "Sloga" smatraju da je tehnička Vlada, ako je odlučila da na svoju ruku, u vreme izborne kampanje podigne minimalnu cenu rada, obavezna da se strogo pridržava zakona prilikom utvrđivanja njene visine, koji nalaže da se naročito uzme u obzir parametar troškova života uz egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

"U suprotnom, svako povećanje ispod 230 dinara je manipulativnog karaktera, jer ono najmanje pogađa javni sektor i ne zadire u budžet kako se javnosti predstavlja, već štiti poslodavce u realnom sektoru a radnicima isplaćaju najminimalniju zaradu", naglašava se u saopštenju.

Udruženi sindikati "Sloga" smatraju da Vlada nije dovoljno radila na ekonomskom planu, da je Socijalno-ekonomski savet nefunkcionalan i isključivo u službi privatnog kapitala, zbog čega ta institucija, kako je navedeno, "mora hitno da pretrpi korenite promene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: