Naš fića okosnica prodaje Fijata

Beograd -- "Fijat 500L", koji se proizvodi u kragujevačkoj fabrici, biće okosnica prodaje italijanske Fijat krajsler grupe, kažu u toj kompaniji.

Izvor: RTS
Podeli

Formula uspeha u automobtilskoj industriji danas je veoma jasna. Treba naći velikog proizvođača automobila i prepustiti mu razvoj i plasman vozila, a fabrike osposobiti da tehnološki prate masovnu proizvodnju. Ovakvo poslovanje daje rezultate i kada je u pitanju proizvodnja "fijata 500L" u Kragujevcu.

Automobil nije danas dovoljno proizvesti po povoljnoj ceni kažu Italijani. Konkurencija je velika, kvalitet je osnov prodaje, ali mogućnost da svaki kupac kroz personalizaciju dobije željeno vozilo.

Novi modeli "fijata 500L" prikazani u Milanu imaju i nove i štedljive motore euro 6. Za srpsko tržište najintresantniji će biti benzinski motori sa fabričkom ugradnjom gasa. Kako kažu stručnjaci iz "Fijata" oni su posebno konstruisani i biće jeftiniji za vožnju od tri do pet puta. Ovakvi motori zbog ekoloske prihvatljivosti u Italiji uživaju posebne subevncije, a jedna od njih je da besplatno ulaze u centar Milana kao hibridna i elektro vozila.

Na nedavno održanoj prezentaciji novinarima je rečeno da će "fijat 500L" zajedno sa "fijatom 500" biti okosnica prodaje ove kompanije u Evropi. Zanimljivo je da se i jedan i drugi model proizvode van Italije, u Poljskoj i Srbiji.

Svaki treći prodati mali automobil u Evropi je "Fijatov". Očekujemo blagi oporavak tržišta u 2014 godini. Modelu 500 L koji se proizvodi u Srbiji porasla je prodaja u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Austriji. Od njega očekujemo sve bolje rezltate, kaže Đan Luka Italija iz "Fijat krajsler grupacija"

Prema njegvoim rečima, kompanija će u Rusiji, zbog situacije na tržištu, ponuditi najopremljeniji model, a veliko je interesovanje i na Bliskom Istoku gde se čeka verzija sa pogonom na sva četiri točka.

"Fijat" je kupovinom "Krajslera" postao multinacionlna kompanija sa fabrikama u Severnoj Americi, Aziji, Brazilu i Jugoistočnoj Evropi. Tržište koje pokriva veće je od 50 miliona kupaca. Fabrika u Kragujevcu sa kapacitetom od 300.000 vozila godišnje postala je deo globalne strategije ove kompanije.

Prošle godine "Fijat" je u SAD izvezao 55.000 vozila. To je pojedinačno najveći izvoz ove fabrike iz Evrope. Dobra vest je da su svi automobili napravljeni u Kragujevcu.

Prošle godine komanija je izvezla automobile iz Srbije u vrednosti od 1,3 milijarde evra. Takav rezultat poželeli bi svi srpski susedi. Međutim, mnogi strani novinari iz inostranstva ne znaju da se "fijat 500 L" isključivo proizvodi u Srbiji.

strana 1 od 416 idi na stranu