MAT: Dug put do aranžmana sa MMF

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Srbije je izvestan jer su prihodi precenjeni a MMF će kao uslov za sklapanje aranžmana tražiti dodatne uštede od 400 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.02.2014.

13:19

Default images

"Aranžman sa MMF-om je nezaobilazna razvojna pretpostavka jer treba da obezbedi reprogram ili refinansiranje državnog duga, i povećanje rejtinga zemlje i priliv investicionog kapitala", rekao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Ekonomskog instituta "Mekroekonomske anlize i trendovi" (MAT).

Stamenković je kazao da će MMF, pored kratkoročnih mera za uštede, tražiti i višegodišnju fiskalnu konsolidaciju koja će obuhvatiti penzionu reformu, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i rešavanje problema u javnim preduzećima. Uslov MMF-a, po oceni autora MAT-a, biće i izmene zakona o radu, stečaju i privatizaciji, a ako se to ne uradi, neizbežni su manji priliv investicija, minimalan ili nikakav privredni rast i izostanak zapošljavanja.

Sklapanje aranžmana sa MMF, rekao je Stamenković, teško da će biti moguće pre jeseni.

Ukazujući da je zabrinjavajuće to što se na prelazu iz 2013. u 2014. godinu usporila privredna aktivnost, Vladimir Vučković je kazao da može da se dogodi da i 2014. godina bude izgubljena za investicije, neophodne za privredni rast i zapošljavanje.

Do juna, po njegovim rečima, Srbija ne može da računa na veći dotok stranih investicija, a pitanje je i koliko će domaći investitori moći i hteti da ulažu.

Bez obzira na to što predizborna kampanja treba da bude brza i kratka, što je formiranje nove vlade najavljeno za maj i usvajanje važnih reformskih zakona do kraja juna, prevremeni izbori će odložiti reforme i sve gurnuti u stranu za pola godine. Izvesno je da će ova i sledeća godina biti godine stezanja kaiša, prognoza je autora MAT-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: