Srbija čeka MMF

Srbiju krajem meseca očekuju razgovori sa MMF-om. Uoči njih već sada se zna da se od srpske strane očekuje stezanje kaiša.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.02.2014.

16:11

Default images

Prvi zahtev o kome će se pregovarati, kako je potvrđeno i u Nemanjinoj, jeste zahtev predstavnika fonda za smanjenje budžetskog deficita za 0,5 do 1 odsto BDP-a, odnosno oko 400 miliona evra.

Aranžman iz predostrožnosti i umirujuća poruka za investitore. Premijer Ivica Dačić podvlači da će razgovori koje MMF prvi put vodi sa nekom tehničkom vladom sačekati i onu koja će biti formirana posle izbora.

"To su razgovori koji čekaju i novu vladu koja će utvrditi način kako da dođe do dalje finansijske konsolidacije. To je sada opet stvar socijalnog dijaloga, dogovora i spremnosti da se ide u reforme, ali pre toga moramo da imamo saglasnost oko toga", poručio je Dačić.

Za ministarku Zoranu Mihajlović, podatak da će stručnjaci MMF-a doći u jeku izborne kampanje, pokazuje da oni veruju u rad tehničke vlade.

"Dakle, razgovaraćemo. Niko sad ne može da kaže da li je to 300, 400 (miliona evra), kako ćemo to uraditi. Hajde da počnemo razgovore. Oni će ovde biti dve do tri nedelje i nakon toga ćemo tek moći da kažemo tačno koliko smo uspeli zajednički da se dogovorimo oko jednog takvog aranžmana", rekla je Mihajlovićeva.

Do članova Vlade još nije došao predlog kako do ušteda, a za njega je zaduženo ministarstvo finansija. Profesor Vladimir Gligorov naglašava da je u pregovorima važno pitanje posvećenost Vlade da sprovede preuzete obaveze.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut već u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: