Osnovan klaster Panonska pčela

Novi Sad -- Konstitutivna skupština inovativnog klastera pčelarstva "Panonska pčela" održana je u Skupštini Vojvodine.

Izvor: Beta
Podeli

Time je osnovan prvi klaster vezan za pčelarstvo u Srbiji sa sedištem u Novom Sadu.

Kako je saopštio biro za odnose sa javnošću Vlade Vojvodine, klaster je rezultat realizacije projekta IPA prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, a baviće se podsticanjem inovativnosti i konkurentnosti proizvodnje, kao i usklađivanjem standarda proizvodnje meda sa standardima Evropske unije.

U saopštenju se navodi da je podršku osnivanju klastera dao je i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, jer je klasterizacija jedan od strateških pravaca Programa ovog sekretarijata za poboljšanje stanja u privredi pokrajine.

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu Balint Juhas rekao je na osnivaškoj skupštini da Vlada Vojvodine i Sekretarijat za privredu gledaju na klastere kao na "partnere koji imaju kapacitete da budu nosioci privrednog razvoja Vojvodine".

"Pokrajinski sekretarijat u svom Programu za poboljšanje stanja u privredi ističe proces klasterizacije kao jedan od najznačajnijih, jer je udruživanje kapaciteta i unapređenje znanja zaposlenih u okviru klastera od velikog značaja", kazao je Juhas.

Ciljne grupe klastera i projekta biće individualni pčelari, kao i članovi pčelarskih udruženja i naučno-istraživačke ustanove.

strana 1 od 431 idi na stranu