Radulović obrazložio ostavku

Ministar privrede u ostavci Saša Radulović u obrazloženju svoje ostavke naveo je da je "glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika".

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.01.2014.

13:51

Default images

U obrazloženju Radulović ocenjuje da za Srbiju postoje dva puta - jedan je propala ekonomska politika subvencionisanja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva.

Drugi je mnogo teži - put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja, pristojnosti, institucija sistema.

Obrazloženje ostavke ministra Radulovića objavljeno je danas, u celosti, na sajtu Ministarstva privrede. Radulović je predsedniku Vlade Srbije obrazloženje o ostavci, kao i razloge zbog kojih se odlučio da je podnese, dostavio 24. januara.

Radulović je naveo da je ekonomski deo premijerskog ekspozea pisao sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i da je tada sačinjen plan “neophodnih i više decenija odlaganih reformi koje su podeljene u pet ključnih tačaka”.

“One treba da omoguće privredni rast, zapošljavanje i rast životnog standarda građana”, naveo je Radulović.

Kao pet ključnih tačaka, u tom planu su navedene: regulatorna forma, smanjenje nameta na rad, završetak decenijskog restrukturiranja 153 preduzeća u restrukturiranju, uvođenje reda u javni sektor i sređivanje bankarskog sektora.

U obrazloženju ostavke se navodi i da nijedna od ovih reformi nije sprovedena, a Radulović smatra i da je paket mera ekonomske stabilizacije potpuno promašen. Tvrdi da je on rađen "mimo Vlade", zbog čega "iz protesta" i nije bio na njegovom predstavljanju.

Podsetimo, u subotu je objavljeno da je Radulović podneo ostavku, nekoliko sati pre nego što je SNS doneo o izlasku na vanredne izbore.

Iz Ministarstva privrede je tada navedeno da je Radulović podneo ostavku, jer smatra da nema političke volje da se sprovode reforme.
Lazar Krstiæ (Beta, arhiva)
Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je, s druge strane, da nema utisak da je Kabinet prvog potpredsednika vlade "kočničar reformi", kao što je to naveo ministar Radulović.

Krstić je novinarima rekao da je, na predlog prvog potpredsednika vlade, i on postavljen na funkciju ministra finansija, kao i Radulović.

"Mi smo prošli kroz proces usaglašavanja mera koje su objavljene u oktobru i mnogih drugih stvari, kao što su zakoni o stečaju, privatizaciji, radu", rekao je on i dodao da ti razgovori nisu bili laki.

Krstić je naveo i da nije tajna da je Radulović imao drugačiji plan vezano za poresku reformu.

On je rekao da je taj plan razmatran i da ga, sa njegove tačke gledišta, ne treba dugoročno odbaciti, ali da ga u kratkom roku nije moguće usvojiti zbog budžetskog deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

534 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: