EPS-u preti generalni štrajk?

Sindikat Elektroprivrede traži od Vlade da odobri isplatu pozajmice od 50.000 po zaposlenom ili će u suprotnom stupiti u štrajk, piše "Danas".

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 27.01.2014.

20:27

Default images

U slučaju da Vlada Srbije, nadležna ministarstva i poslovodstvo EPS-a u najkraćem roku ne zakažu sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika EPS-a na kome bi se, između ostalog, razgovaralo i o zahtevu za isplatu pozajmice u visini od 50.000 dinara po zaposlenom, odlučeno je da se organizuje generalni štrajk, saznaje "Danas" u izvorima bliskim Sindikatu radnika EPS-a.

Novinar lista "Danas" imao je uvid u izvod iz zapisnika sa 9. sednice Izvršnog odbora Sindikata radnika EPS-a, održane 17. januara na kojoj se raspravljalo o toj temi. Odlučeno je da predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević dostavi dopis Vladi Srbije, ministarstvima energetike, finansija i privrede, kao i poslovodstvu EPS-a sa zahtevom da se organizuje sastanak na kome bi se diskutovalo o planiranim izmenama više zakona. Doneta je i odluka da se 17. januara organizuju zborovi zaposlenih i da se oni upoznaju sa mogućnošću održavanja generalnog štrajka.

Tim povodom je predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević 20. januara uputio dopise prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i ministarki energetike u kome se, međutim, ne navodi mogućnost organizovanja generalnog štrajka.

Hronološki, sve je počelo dopisom Sindikata radnika EPS-a ministarki Mihajlović od 8. januara u kome se predlaže sastanak, na koji, kako tvrde sindikalci, nije bilo odgovora. Nakon toga Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a piše novo pismo ministarki, 13. januara.

"EPS i njegova privredna društva, nisu i ne mogu više biti ničija prćija, niti poligon za vežbanje, a zaposleni u našem preduzeću, koji rade u apsolutno najtežim uslovima, obaraju sve rekorde, neće i ne mogu da trpe da budu na stubu srama i predmet dnevnih prepucavanja. Ne možemo više nemo posmatrati najave izmena i usvajanja zakona, koji utiču i te kako negativno na naše zaposlene, a samim tim i sve građane i njihov život“, navodi se u dopisu.

Nakon tog pisma iz Ministarstva energetike stiže odgovor u kome se sindikalci obaveštavaju da je njihov dopis od 8. januara primljen i da je s tim u vezi u Ministarstvu finansija održan konsultativni sastanak na kome su bili i predstavnici Ministarstva energetike.

Između ostalog, u odgovoru sindikalcima je navedeno da je takva vrsta pozajmica regulisana Kolektivnim ugovorom za Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i da odluku o odobravanja zajma donosi poslodavac u skladu sa raspoloživim sredstvima a ne nadležna ministarstva.

U odgovoru na to pismo Ministarstva, koje je poslato 20. januara Sindikat radnika EPS-a ocenio je to nije odgovor na zahteve, nego "prebacivanje lopte u tuđe dvorište“.

"Primedbe na predložene zakone smo uputili više puta na razne adrese i ni do danas nismo prepoznali koje ministarstvo predlaže koji zakon i ko je odgovoran za ovakvo stanje u EPS-u. Upozorili smo bezbroj puta na posledice pojedinih odredbi Zakona o javnim nabavkama koje direktno urušavaju EPS. Ne znamo da li su računi za struju ispravni ili nisu, pa stoga zahtevamo da krivci za ogromnu štetu koja se nanosi EPS-u budu odmah sankcionisani. Upozoravali smo da Sindikat radnika EPS-a ima pravo i treba da dobije svoje predstavnike u Nadzornom odboru, da na naše zaposlene ne treba i ne sme da se primeni Zakon o umanjenju zarada, da mi punimo više od 50 odsto budžeta. S obzirom da i u ovom dopisu vidimo jasno da pozajmicu ne možemo dobiti jer moramo da čekamo usvajanje Programa poslovanja za 2014. godinu, pitamo vas kako će proizvodnja raditi i postići rekordne rezultate ako neće biti zapošljavanja u naredne dve godine. Dokazali smo da su troškovi angažovanja radnika preko izdvojenih preduzeća bez kojih ne možemo da radimo, znatno veći nego da su naši zaposleni", navodi se u pismu Sindikata radnika EPS-a upućenog ministarki Mihajlović.

Taj sindikat je poslao pismo i na adresu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u kome se ističe da nisu naišli "na razumevanje resornog i ostalih ministarstava, a kap je prelila čašu ovih dana kada postajemo krivci za račune za struju, kada nam se umanjuju i onako male zarade, kada smo svrstani u red onih koji ne mogu popunjavati radna mesta sa potrebnom radnom snagom“.

"Da bi smo izbegli neželjene posledice mnogo većih razmera, pozivamo vas da organizujete sastanak na kome hoćemo da vam predočimo način pravljenja Nadzornog odbora i nemogućnost funkcionisanja preduzeća“, navodi se u pismu Sindikata radnika EPS-a upućenog Aleksandru Vučiću.

U dopisu koji je Sindikat EPS-a prosledio Vladi Srbije traži se razgovor o izmenama Zakona o radu, uslovima za rad i nedostatku sredstava za rad, Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, odnosno zabrani zapošljavanja korisnicima javnih sredstava do 31. decembra 2015. godine, Zakonu o umanjenju neto prihoda zaposlenih u javnom sektoru, statutu izdvojenih preduzeća i objektima društvenog standarda...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: