"Hvala" Raduloviću, ujedinitelju

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održali su jednosatni štrajk upozorenja u preduzećima u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

13:24

Default images

Oni su organizovali štrajk u preduzećima u kojima imaju članstvo kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

U trajanju od 11 do 12. časova, štrajk upozorenja organizovale su, između ostalog, sindikalne centrale GSP Beograd, Glavnog poštanskog centra, Kliničko-bolničkog centra Srbije...

Zadovoljstvo na licima predstavnika sindikata. Ministar Radulović je svojim idejama pomogao da više od pola miliona radnika zaustavi svoj rad na jedan sat u pokušaju da zaštite svoja prava i izdejstvuju da najavljene izmene zakona o radu ne stupe na snagu, tvrde predstavnici sindikata. Oni od države traže povratak dijalogu radi izrade novog zakona i smenu ministra.

"Ovaj zakon ovakav ne može da prođe i neće proći. Mi zahtevamo da ministar Radulović podnese ostavku odnosno, poštenije je da ga smene, nije sramota da neko prizna da je pogrešio kada ga je doveo, ali je sramota držti ga i dalje jer on nanosi najveće zlo", kaže predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović.

Štrajkovalo se širom Srbije, a na jedan sat su stali policajci, građevinci, prosvetari, medicinski radnici....

"Ovim želimo da pokažemo vladi da ne može jednostarno da donosi odluke i usvaja zakone i da mora da pozove sindikate na pregovore jer se ovo tiče svih u Srbiji", kaže Dragana Jovanović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu u Kragujevcu

Štrajkovalo se u javnim, ali i u privatnim preduzećima. Opstrukcija je bilo, ali one nisu sprečile kratkotrajnu obustavu rada.

Građani koje smo zatekli nisu se protivili štrajku upozorenja i mirno su sačekali da sat otkuca podne, kako bi obavili posao zbog koga su obilazili šaltere. Prema navodima predstavnika sindikata GSP Beograd, ispred centrale se okupilo više stotina radnika. Saobraćaj u gradu nije prekidan, jer je kažu, ovo bio samo štrajk upozorenja. Predsednik sindikata komunalne delatnosti Milan Grujić i predsednik sindikata u GSP Goran Brajić rekli su da je današnje okupljanje zajednička poruka Vladi Srbije, da sindikati neće dopustiti da Srbija bude "ostrvo jeftine radne snage".

Grujić je rekao da je Srbija najgora zemlja u Evropi po visini primanja, broja nezaposlenih i da je mladima oduzeta budućnost, jer se teret krize svaljuje na leđa radnika. Oni ističu da su nezadovoljni odredbama predložneog Zakona o radu, posebno rešenjima koja se odnose na rad na određeno vreme i fleksibinsle oblike zapošljavanja.

Jednočasovnom štrajku upozorenja pridružili su se i radnici Glavnog poštanskog centra u Beogradu.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u tom centru Vlado Samardžija rekao je da je današnja akcija samo štrajk upozorenja, a da će ukoliko se ne odustane od predlzozneih rešenja u Zakonu o radu, uslediti veći protesti. Predstavnik sindikata u tom centru Zoran Pavlović rekao je da oni nemaju zvaničnu potvrdu o tome da je nacrt zakona povučen i da je zato organizavan štrajk upozorenja, kako bi se skrenula pažnja da se zakoni ne mogu donositi bez saglasnosti socijlanih partnera.
Foto: Beta
Predstavnici ta dva sindikata podsetili su da će podržati protest koji su za sutra u podne u Beogradu najavili radnici preduzeća u restrukturiranju. Jednočasovni štrajk upozorenja održan je i ispred Kliničkog centra Srbije gde su se okupili predstavnici sindikata zdravstva i socijalne zaštte, UGS Nezavisnost i Sinidikat medicinskih sestara i tehničara.

Prema rečima predstavnika sidikata zdravstva, štrajku se odazvalo oko hiljadu radinka, a u periodu od 11 do 12 asti organizovan je minimum procesa rada. Predstavnici ta tri sindikata ocenili su da je nedopustivo da se na takav način donosi Zakon o radu, ukazavši da on neće povećati zapošljavanje, već da će smanjiti prava i destimulisati zaposlene.

Oni se ne slažu ni sa novim Zakonom o privatizaciji i izmenama Zakona o stečaju. Govoreći o položaju zdravstevnih radnika, istakli su da rade za veoma male plate i ukazali na lošu kadrovsku strukturu i odlazak velikog broja mladih i stručnih ljudi u inostranstvo.

Predstavnik UGS nezavisnost Zoran Milić rekao je da će se na sednici sindikata zdravstva doneti odluka o daljim aktivnostima, a moguće je da će biti i generalnog štrajka.

Predstavnicima S S S S i UGS Nezavisnost u štrajku upozorenja pridužili su se i članovi Sindikata srpske policije (S SP), Sindikat radnika u prosveti i Ujedinjeni sindikati Srbije.

Masovan odziv, traže smenu Radulovića

Današnji štrajk upozorenja koji su organizovali S S S S i UGS "Nezavisnost" pokazao je, po oceni oprganizatora, da zaposleni u Srbiji ne žele reforme na način na koji predlaže ministar privrede Saša Radulović.

"Hvala ministru - ujedinitelju. Ovakav uspeh nisu postigle nikada ni lideri sindikata, niti ijedan ministar u istoriji Srbije", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare u sindikalnom sedištu u Beogradu.

U štrajku je učestvovalo oko 90 odsto preduzeća, odnosno oko 530.000 zaposlenih kako u javnim tako i u nekim privatnim firmama, dodao je Orbović.

Lideri dva sindikata ukazala su da je u nekim preduzećima, poput Pošte Srbije i Železnice Srbije, bilo pritisaka poslovodstva da se štrajk ne održi, ili da se ograniči na minimum procesa rada, ali da je uprkos tome štrajk sproveden.

Sindikati su ponovili da zahtevaju smenu ministra Radulovića, a od Vlade Srbije da odredi kompetentne ljude koji će učestvovati u radu na izmenama i dopunama zakona, kao i vraćanje socijalnom dijalogu.

Lider UGS Nezavisnost Nenad Čanak je rekao da je neophodno da se u izmene ovog zakona više uključi i predlagač - Ministarstvo rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: