"Raspisati konkurs za BG na vodi"

Rešenje za uređenje dela Beograda uz Savu trebalo bi da se izabere na međunarodnom konkursu, izjavio je danas predsednik Udruženja arhitekata Srbije Igor Marić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

13:46

Default images

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se veliki projekat kao što je Beograd na vodi gradi po ad hok principu.

On je agenciji Beta kazao da pitanje da li je Beogradu na tom prostoru potreban još jedan tržni centar i to površine 200.000 kvadratnih metara, koji će umesto izlaska na reku, zatvoriti taj deo ili bi prednost trebalo dati kulturnim sadržajima.

Marić je istakao da Udruženja arhitekata Srbije pozdravlja svaku inicijativu za uređenje tog dela grada, ali da je potrebno napraviti integralni, studiozan plan i uključiti građane i struku u kreiranje Beograda na Savi.

"O silaženju centra Beograda na reke govori se i razmišlja niz decenija. Postoje predlozi koje je na projektu Treći milenijum objedinila Srpska akademija nauka i umetnosti osamdesetih godina prošlog veka, devedesetih je promovisan Europolis, a sad govorimo o Beogradu na vodi", kazao je on.

Marić je rekao da se objavljuju informacije o tome da će, koliko sutra, početi izgradnja Beograda na vodi i plasiraju se virtuelne slike u novinama, a da institucionalno arhitekti Srbije, osim možda pojedinci, nisu uključeni u taj projekat.

"Čemu sad takva žurba kao da su trke? Valjda u ovoj našoj ojađenoj Srbiji treba, kada su ovakvi planovi u pitanju, pitati široki krug građana, arhitekata, inženjera, ekonomista", upitao je predsednik Udruženja arhitekata Srbije.

On je ocenio i da se nerelani rokovi početka za početak i završetak tog projekta jer je potrebno izmestiti saobraćajnu infastrukturu, doneti odluke relevantne uprave, poštovati procedure i uraditi detaljne, a ne samo prostorne planove. Marić je kazao da je pri realizaciji projekta potrebno voditi računa o uređenju dela na levoj, novobeogradskoj obali Save, za koji trenutno nisu predstavljeni projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: