"Netačna priča o penziji od 200€"

Ministarstvo privrede je saopštilo da su netačni i istrgnuti iz konteksta navodi o tome da će budućim penzionerima država isplaćivati samo 200 evra mesečno.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

12:53

Default images

U saopštenju se navodi da je to minimalni iznos koji bi se isplaćivao i onima koji nikada nisu radili.

Ministarstvo navodi da je list "Danas" pod naslovom "Svim budućim penzionerima samo 200 evra mesečno" objavio tekst na osnovu neautorizovanog telefonskog razgovora novinara i predstavnika ministarstva i ističe da su navodi tendenciozno i pogrešno preneti.

"Nikome ne pada na pamet da dira u stečena prava penzionera. Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje će svakako i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ministarstvo smatra da čak i ako neko nije imao nijedan dan radnog staža, kada stigne u godine za penziju humano društvo treba da mu obezbedi primanja koja su dovoljna za život i egzistencijalne potrebe.

"Reforma penzionog sistema jeste veoma važna tema kojom će se baviti Vlada i sva relevantna ministarstva. Za Ministarstvo privrede, iz oblasti za koju je nadležno, ona je bitna u kontekstu smanjenja nameta na rad", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ministarstvo se sistemski i "aktivno bori protiv svih privilegija, zloupotreba, korupcije, interesnih grupa i svih vrsta parazita koji žive na leđima poreskih obveznika i građana Srbije".

"Zbog njih građani Srbije i žive tako loše. Socijalna politika ne sme više da se vodi preko javnih preduzeća, preko viška partijski zaposlenih koji ne samo da primaju deluks socijalnu pomoć u vidu plate za nerad, nego posle i imaju višestruko veće penzije od svih ostalih u društvu. Račun za ovo plaćaju svi građani Srbije", piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da se zalaže za jak sistem univerzalne socijalne zaštite, kao i da smatra da svaki građanin Srbije mora da ima zdravstvenu zaštitu i da je sadašnji sistem neoveravanja zdravstvenih knjižica neustavan.

"Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose za zdravstvo. To je posao države, koji treba da obavlja preko Poreske uprave", piše u saopštenju.

Ministar privrede Saša Radulović je na medijske navode reagovao i na svom nalogu na Tviteru i napisao da su "neozbiljni, tabloidni tekstovi o ozbiljnim temama deo blata u kome se davimo, da seju strah i parališu društvo". Povodom objavljenog teksta je, pre nego što se oglasilo ministarstvo, reagovala i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Potpredsednik PUPS Momo Čolaković ocenio je da je "nerealna i nepotrebna" ideja da ubuduće svi stariji od 65 godina primaju istu minimalnu garantovanu penziju i istakao da o tome nije razgovarano u Vladi Srbije ili Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne poltike, koje vodi lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Ekonomista Zoran Popov ocenjuje da bi uvođenje ovakvog sistema samo stvorilo socijalni problem, jer je sa sadašnjim platama u Srbiji ulaganje u privatne penzije luksuz.

"Ako se i uvede ljudi neće uplaćivati. I kada dođe penzija biće 200 evra. I onda će morati da idu kod države da ih izdržava. Bilo da ih hrani, bilo da im plaća stan i hranu", ocenjuje on.

Osim sindikata, plan o ograničavanju državne penzije do 200 evra odbacuje i stranka bivšeg ministra privrede. Ujedinjeni regioni Srbije traže odgovor da li Vlada podržava da ministar Radulović bez posledica eksperimentiše sa životima građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: