Austrijanci još vagaju Železaru

Mogući kupci Železare, austrijski WFA, početkom nedelje bili su u Vladi Srbije, piše "Blic". U Nemanjinoj imaju i rezervni plan ako do ovog posla ne dođe.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 16.01.2014.

09:54

Default images

Potencijalni partner iz Austrije ni ovaj put u Vladi nije razgovarao o ceni i uslovima preuzimanja “Železare”. Izvor “Blica” kaže da WFA razmišlja o tome da li da angažuje zastupnika u Srbiji, ali da se nije raspitivao o kupovini smederevske kompanije.

Ovaj fond potpisao je sa Železarom pre mesec i po dana Memorandum o saradnji koji pokazuje njihovu zainteresovanost za kupovinu 100 odsto smederevske kompanije. Tada je načelno dogovoreno da bi sa Vladom najkasnije do kraja marta bili precizirani i uslovi preuzimanja.

Plan B bi, tvrde izvori "Blica“, omogućio opstanak ove kompanije u slučaju da joj ne nađe vlasnika.

"Fokus tog plana po kom bi vlasnik Železare ostala država bio bi na refinansiranju kredita. Prve računice govore da bi se troškovi mogli smanjiti sa 140 miliona dolara na 50 miliona", kaže sagovornik "Blica".

On dodaje da “Železara” od avgusta nije dobila ni dinar od države.

"Za ovu godinu je predviđeno 30 miliona evra, a to je dovoljno da radimo do polovine godine. Železara zapošljava 5.200 ljudi, a njeni kooperanti još 1.500 radnika. Smederevo, pritom, ima 120.000 stanovnika i svi oni se oslanjaju na plate u ovoj kompaniji", kaže sagovornik "Blica", argumentujući tako čvrstu nameru Vlade da oporavi smederevsku kompaniju.

Zatvaranje Železare svakog meseca bi koštalo državu 3,7 miliona evra. Sagovornik “Blica” kaže da je fabrika dugačka pet kilometara i da je potrebno 300 radnika da čuvaju gvožđe.

"Na zemljištu fabrike su i sistemi za gas, vodu... 'Železara' je račva za mnoge od tih sistema, to košta jer mora da se održava. Takođe, Železara ima ugovore sa multinacionalim kompanijama koje mora da plaća", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: