Sindikati kucaju na otvorena vrata

Ministarstvo privrede podseća da su reprezentativni sindikati ti koji su napustili radnu grupu za izmene Zakona o radu i poziva sindikate da se vrate dijalogu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2014.

18:47

Default images

Nakon što su Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivali ministra privrede Srbije Sašu Radulovića da se vrati za pregovarački sto i sa sindikatima razgovara o izmenama Zakona o radu, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo privrede koje poručuje da sindikati "kucaju na otvorena vrata".

"Predlažemo i pozivamo sve predstavnike svih sindikata na konstruktivan socijalno-ekonomski dijalog i da učestvuju u javnoj raspravi koj uorganizuje Ministarstvo rada, koje je i zvanični predlagač zakona. U Ministarstvu privrede kucaju na otvorena vrata", poručuju iz ministarstva Saše Radulovića.

U saopštenju se podseća da Ministarstvo privrede nije izašlo iz radne grupe, već su to "demonstrativno uradili predstavnici reprezentativnih sindikata". Iz Ministarstva poručuju da su uvek spremni na konstruktivan razgovor sa sindikatima.

"Ministar Radulović je jedini išao na sastanak sa preko 200 predstavnika reprezentativnih sindikata, održanog u decembru u Domu Sindikata. Ministar Radulović se jedini video i razgovarao sa predstavnicima svih ostalih sindikata, jer smatramo da i oni treba da se uključe intenzivno u ovaj dijalog. Nema sindikalne organizacije u Srbiji sa kojom predstavnici Ministarstva privrede i ministar privrede nisu razgovarali na ovu temu, kao i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, gde će usvajanjem Zakona o privatizaciji biti omogućena velika uloga sindikalnih organizacija u rešavanju sudbine tih preduzeća", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede ocenjuje da se samo u konstruktivnom socijalno-ekonomskom dijalogu može doći do zakonskog rešenja koje je u najboljem interesu i radnika, i poslodavaca, i države, kako bi se sa novim zakonom o radu, uz poresku i ostale reforme, došlo do povećanja zaposlenosti, privrednog rasta i životnog standarda.

"Još jednom pozivamo sve sindikate da u najdemokratskijoj formi za donošenje zakona, učešćem javnoj raspravi koju organizuje Ministarstvo rada, doprinesu kreiranju zakonskog rešenja koje će biti u interesu Srbije i svih njenih građana", poručuje se u saopštenju Ministarstva privrede.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivali su ministra Radulovića da se vrati za pregovarački sto i sa sindikatima razgovara o izmenama Zakona o radu, umesto da taj dokumet komentariše na društvenim mrežama.

Radulović je danas preko svog naloga na Tviteru odbacio kao netačnu računicu sindikata da bi se zbog usvajanja izmena Zakona o radu umanjile naknade za bolovanje i godišnje odmore.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o radu izmenama i dopunama biće završena 10. januara, do kada će preko sajtova Ministarstva rada, E-uprave i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom moći da se komentarišu rešenja ponuđenog dokumenta.

Ta rasprava je započela 18. decembra objavljivanjem nacrta na sajtu Ministarstva rada, ali je ono otkazalo tri planirana okrugla stola, jer su dva reprezentivna sindikata - Savez samostanih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", zapretili da će sprečiti održavanje tih skupova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: