"Subvencije seljacima - promašaj"

Beograd -- Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da će ove godine politika subvencinisanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava biti drugačija.

Izvor: Beta, Politika
Podeli

Ministar je naveo da će deo sredstava iz kojih se dosad plaćalo 12.000 dinara po hektaru biti raspoređen drugačije.

Glamočić je u intervjuu Politici rekao da će registrovana gazdinstva na ime subvencija dobijati 6.000 dinara po hektaru za nabavku sertifikovanog semena i kvalitetnog djubriva, umesto kao do sada za nabavku goriva.

Kako je dodao, drugi deo od 6.000 dinara, koje su proizvođači dobijali preko računa na ime subvencije, biti preusmeren u investicije.

"Subvencije od 12.000 dinara nisu dale dobre rezultate. Smatram da je to promašena investicija. Polovina od toga išla je na ruke zemljoradnicima, a da su pare date za investicije sada bi smo imali na hiljade novih farmi, plastenika, hladnjača", kazao je Glamočić.

On je kazao da prosečno gazdinstvo u Srbiji ima od jedan do tri hektara i da korisnici koji su dobijali subvenciju pojedinačno ništa nisu mogli da urade s tim novcem, dok je istovremeno ukupna suma za te namene iznosila 10 milijardi dinara.

"Da su te pare investirane, uz trećinu koju država daje bespovratno, dobili bismo ukupnu vrednost od 30, 40 milijardi dinara. To je mehanizam koji je EU primenjivala dok je razvijala agrar. Kada ga je razvila i počela da ima viškove poljoprivrednih proizvoda, onda je prešla na subvencije po hektaru, a mi smo se pozvali na taj sistem", rekao je ministar poljoprivrede.

Glamočić je u intervjuu Politici kazao da će se razmotriti i ukidanje subvencije za gorivo, najavivši da se razmišlja o uvođenju sistema refundacije za njegovu nabavku.

Vesti

strana 1 od 9305 idi na stranu