Prekinut proces privatizacije PTK

Priština -- Kosovske vlasti su odlučile da prekinu proces privatizacije Pošte i Telekoma Kosova (PTK), izjavio je ministar ekonomskog razvoja Kosova Fadilj Ismajlji.

Izvor: Beta
Podeli

Ismajlji je rekao da je odluku o prekidu privatizacije donela međuministarska komisija koja je uzela u obzir stavove poslanika Skupštine Kosova.

"Konačna preporuka savetnika transakcije je bio da se proces posle 30. decembra ne može dalje nastaviti, što je utvrđeno i u dokumentima, a mi smo bili prinuđeni da delujemo u skladu sa obavezujućim dokumentima", rekao je Ismajlji novinarima.

Odluka nadležne komisije o prekidu procesa privatizacije je danas predata Vladi Kosova.

Skupština Kosova ranije nije mogla da razmotri izveštaj međuministarske komisije o privatizaciji PTK, jer su poslanici opozicije napustili zasedanje, te nije bilo kvoruma.

Javne kritike načina privatizacije PTK zbog nedovoljne transparentnosti, kao i pismo predsednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija kompanijama koje su učestvovale u procesu privatizacije, uticali su da Vlada Kosova zatraži od Skupštine da još jednom razmotri izveštaj o privatizaciji te kompanije.

Jedan broj poslanika iz opozicionih stranaka kojima su se pridružili i pojedini poslanici vladajuće koalicije, zatražio je osnivanje istražne komisije za procenu procesa privatizacije PTK.

Predsednik Skupštne Krasnići je i javno, i u raspravama u Skupštini, bio protiv privatizacije PTK. Opozicija je u dva navrata zatražila skupštinsku raspravu o privatizaciji kompanije, ali je oba puta ostala u manjini.

strana 1 od 419 idi na stranu