Gorivo poskupljuje zbog akciza

Beograd -- Od Nove godine, akcize na naftne derivate biće veće i do pet dinara.

Izvor: B92
Podeli

O tome koliko će poskupeti i gorivo na pumpama znaće se tek kada budu potrošene stare zalihe, a stručnjaci očekuju minimalno poskupljenje.

Za dizel akciza će biti četiri dinara skuplja, za benzin 0,4 dinara, a za tečni naftni Gas pet dinara po litru, odnosno po kilogramu derivata.

Promena akcize predviđena je zakonom, i znači da država povećava deo prihoda koji joj pripada od prodaje naftnih derivata. Srbija je trenutno, po udelu koji država ima u ceni goriva, od oko 50 odsto, na nivou proseka u regionu. Međutim od Nove godine drugi troškovi mogli bi da opterete cenu litra goriva

"Ona cena na totemu koja se nalazi na benzinskoj stanici nije novac koji ostaje naftnim kompanijama, 50 odsto ide državi, a 50 naftnim kompanijama", kaže Tomislav Mićević iz Udruženja naftnih kompanija.

"Tako ćemo imati obavezno markiranje goriva pa će svaki litar biti opterećen za 30 para za te trokove, ubrzo posle toga država će razrezati naknadu za formiranje obaveznih rezervi od dinar i po dva".

Neke od troškova, kažu u udruženju naftnih kompanija, država bi morala da finansira iz akcize, kako ne bi ugrozila standard građana i privredu. Da će pri promeni cena goriva morati da budu obazrivi država i i naftaši očekuju i stručnjaci.

"Svi će morati da naprave svoju kalkulaciju i delimično da se odreknu i svoh dela zarade a na da kompletno prevale to povećanje cena na finalne potrošače mislim da ne postoji prostor uzimajući u obzir situaciju u privredi", kaže Zoran Grubišić ekonomista.

Upravo zbog toga građani mogu da očekuju minimalno poskupljenje goriva. Odluku o tome naftne kompanije doneće kada potroše sadašnje zalihe.

strana 1 od 419 idi na stranu