DS: Onda bi dug Srbije bio 130% BDP

Kada bi se dug Srbije računao po definiciji Nebojše Čovića i Siniše Malog, on bi iznosio 40 milijardi evra, odnosno 130 odsto BDP-a, ocenjuje DS.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

16:37

Default images

Demokratska stranka saopštila je da su neverovatne optužbe koje su danas Draganu Ðilasu i DS-u, ko zna koji put, uputili nestranački članovi Srpske napredne stranke, Siniša Mali i Nebojša Čović.

"Zloupotrebljavajući funkciju člana Privremenog organa, Nebojša Čović poziva nadležne da sprovedu istrage u vezi sa projektima koji su u prethodnom periodu realizovani u Beogradu, umesto da se stara o nesmetanom funkcionisanju grada", navodi se u saopštenju DS-a.

Demokratska stranka podseća da su prošle skoro dve godine od kako je formirana nova Vlada i da nisu postojale nikakve smetnje da se sve eventualne zloupotrebe istraže i odgovorni procesuiraju.

"Jasno je dakle da je Privremeni organ u funkciji predizborne kampanje jedne stranke na vlasti. Sjajno je takođe da neko sa biografijom Siniše Malog bilo kome deli lekcije o poštenju i moralu", poručuju demokrate u saopštenju.

DS navodi i da svaki građanin Srbije koji uzima kredit zna da se kao dug vodi iznos kredita, a ne iznos kredita i kamata koje će platiti kroz rate, te da je taj način računanja kreditnog zaduženja definisan Zakonom o javnom dugu.

"Kada bi se definicija gospode Malog i Čovića koristila za nivo Republike, javni dug zemlje bi bio najmanje duplo veći, odnosno preko 40 milijardi evra ili 130 odsto BDP-a, što znači da Srbija ne bi postojala", ocenjuje DS.

Stranka Dragana Đilasa navodi i da "besmislene optužbe" članova Privremenog organa o uvećanim cenama i Potemkinovim selima ne zaslužuju ozbiljan komentar.

"Beograđani najbolje znaju da li su tri nova mosta, hiljade kilometara asfaltiranih ulica, devet novih osnovnih škola, 43 vrtića, četiri doma zdravlja, dva kompleta besplatnih udžbenika za 120 000 osnovaca i ormarići za sve njih, kao i pomoć za trudnice, porodilje i penzionere, sve ono što Mali i Čović sada ukidaju, Potemkinova sela ili ne", zaključuje Demokratska stranka.

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas saopštio je danas da je Beograd, prema izveštaju Uprave za javni dug, zadužen 398 miliona evra.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali, međutim, tvrdi da Đilas nije izneo tačne podatke o zaduženosti Beograda i ponovio je da dug iznosi 960 miliona evra.

Član Privremenog veća Beograda Nebojša Čović je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada, pozvao bivšeg gradonačelnika Beograda i lidera DS Dragana Đilasa da "prestane sa politikanstvom i strančarenjem", navodeći da su podaci koje iznosi Privremeno veće zvanični podaci grada Beograda i dobijeni od gradskih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: