Kinezi počeli Koridor 11 (FOTO)

Kineska Šangong haj-spid grupa (Shandong Hi-Speed Group) započela je pripremne radove na izgradnji auto-puta na Koridoru 11, na deonici od Obrenovca do Ljiga.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.12.2013.

09:47

Default images

Početku radova prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar građevine Velimir Ilić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar rudarstva Milan Bačević, direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović i ambasador Kine Džang Vansjue.

Početak radova označio je predsednik Nikolić, koji je poželeo sreću izvođačima, uz drevnu kinesku mudrost: "Ako želiš da budeš bogat, prvo gradi puteve".
(Tanjug)
Nikolić je izjavio da Srbija kreće žustro i organizovano u realizaciju infrastrukturnih projekata koji će veoma brzo promeniti izgled Srbije nabolje, izvući srpsku privredu iz recesije, a osiromašeni narod iz dugogodišnje letargije.

"Bez razvijene infrastrukture danas se ne može zamisliti konkurentna i napredna privreda, kao ni moderna država i društvo... Dobro razvijena infrastruktura umanjuje efekat distance između regiona i integriše nacionalno tržište i olakšava dostupnost tržištima zemalja regiona", rekao je Nikolić.
(Tanjug)
Predsednik je rekao da se Srbija ugleda na Kinu i primenjuje razvojna iskustva ove zemlje, koja danas predstavlja lokomotivu svetske privrede.

"U okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i obrazovanja posebnog fonda od 10 milijardi dolara za finansiranje infrastrukturnih objekata, iniciran je i projekat izgradnje deonice Obrenovac-Ljig autoputa E-763. Kineska kompanija 'Čajna Šandong Internešnel' gradiće deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Najbolja preporuka ovoj kineskoj kompaniji je izgradnja najdužeg mosta na svetu preko mora, po čemu je poznata širom planete", ukazao je Nikolić.
(Tanjug)
On je podsetio da se deonice auto-puta E-763 grade u punom profilu, sa izgradnjom svih putnih objekata, 30 mostovskih konstrukcija, dve petlje i tunelom dugim 990 metara.

"Vrednost investicije izgradnje dve deonice auto-puta u ukupnoj dužini od 50 km je 333,7 miliona dolara, a rok za završetak radova je 37 meseci. Vlada Republike Srbije obezbedila je projekte i, paralelno sa početkom radova, završava proces eksproprijacije zemljišta na planiranoj trasi autoputa. Srpske građevinske firme učestvuju u izgradnji ovog autoputa sa najmanje 40 odsto radova", naveo je Nikolić.
(Tanjug)
Predsednik Srbije je podsetio da je početak realizacije tog investicionog projekta rezultat maksimalnog zalaganja Srbije i Kine da se unapredi ekonomska saradnja na principima ravnopravnosti, uzajamnog interesa, reciprociteta i rezultata koji će biti na obostrano zadovoljstvo i ponos.

"Narodna Republika Kina je jedan od stubova oslonaca spoljne politike naše zemlje i istovremeno jedan od naših najznačajnijih privrednih partnera. Tradicionalni prijateljski odnosi Srbije i Kine predstavljaju zajedničku tekovinu dva naroda. Širenje i produbljivanje prijateljskih odnosa suštinski je interes dve zemlje i čvrsta osnova za dalje jačanje bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima", rekao je on.

Predsednik Srbije je konstatovao da dobre političke odnose poslednjih nekoliko godina prati i kontinuirano zalaganje za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene.
(Tanjug)
Prema njegovim rečima, investicionim ulaganjem u saobraćajnu infrastrukturu otvaraju se radna mesta u fazi izgradnje, fazi proizvodnje građevinskog materijala i mašinske opreme i fazi uslužnih delatnosti, a obimna i efikasna infrastruktura od velikog je značaja za obezbeđivanje efikasnog funkcionisanja privrede.

Investiciono ulaganje predstavlja važan faktor koji određuje lokaciju ekonomskih aktivnosti, vrste aktivnosti i sektora koji se mogu razviti u određenoj ekonomiji, dodao je Nikolić.

"Dobro razvijena infrastruktura umanjuje efekat distance između regiona, integriše nacionalno tržište i olakšava dostupnost tržištima zemalja regiona. Kvalitet i obim infrastrukturne mreže presudno utiče na ekonomski rast, ujednačavanje prihoda, razvoj i oživljavanje ruralnih područja i smanjenja određenih uzroka siromaštva", istakao je predsednik Srbije.
(Tanjug)
On je ukazao da dobro razvijen transport i komunikacione mreže omogućavaju pristup manje razvijenijim zajednicama koje se bave važnim ekonomskim aktivnostima i uslugama, kao i da se izgradnjom saobraćajnica smanjuju migracioni procesi i zaustavlja demografsko umiranje vangradskih sredina.

Kako je ukazao, potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kojim su uspostavljeni temelji zasnovani na kapitalnim investicionim projektima podstaklo je preduzeća dve zemlje da uspostave novu i ojačaju postojeću privrednu saradnju.

"Ova saradnja ostvaruje se veoma uspešno uz kreditnu podršku kineske Eksim banke. Na ovaj način unapređena je i ubrzana saradnja u oblasti izgradnje mostova, puteva, rekonstrukcije i modernizacije železnica, revitalizacije i proširenja kapaciteta termoelektrana", naveo je Nikolić.
(Tanjug)
Ipak, nezavisno od pozitivnih iskustava zasnovanih na poslovima sa kreditiranjem, potrebno je što pre intenzivirati informisanje kineskih kompanija o investicionim mogućnostima, uslovima poslovanja i podsticajima koji se nude stranim investitorima u Srbiji, ukazao je on, navodeći da kineska preduzeća na Srbiju još uvek gledaju isključivo kao na tržište za plasman sopstvenih gotovih proizvoda, pod manje ili više povoljnim komercijalnim uslovima, bez spremnosti da uđu u investicioni rizik formiranjem sopstvenog ili mešovitog preduzeća u Srbiji.

"Naš zadatak je da pokažemo kineskim privrednicima da privredni i pravni sistem Srbije funkcionišu i da odluka o ulaganju podrazumeva uobičajeni ekonomsko-komercijalni rizik na nivou poslovanja preduzeća. Pozitivna iskustva kineskih investitora omogućiće prelazak sa isključivog poverenja u državu kao validnog dužnika, na poverenje u privredni i pravni sistem države Srbije", poručio je predsednik države.

"U nadi da će Srbija realizovati drevnu kinesku mudrost koja kaže: 'Ako želiš da budeš bogat - prvo gradi puteve' , sa izuzetnim zadovoljstvom proglašavam otvorenim radove na izgradnji deonice Ljig - Obrenovac auto-puta Beograd - Južni Jadran. Srećno!", zaključio je Nikolić.
(Tanjug)
Ministar Ilić je zahvalio svima koji su doprineli da počnu radovi na tom delu Koridora 11, i najavio da će i "ostale dve deonice na Koridoru veoma brzo ući u završnu fazu pripreme za izgradnju jer je tender u toku".

Reč je o deonicama od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, koje su ponuđene kineskim kompanijama za koncesionu gradnju.

On je poručio da će Srbija dobiti moderan autoput od Beograda prema Crnoj Gori, i da Ibarska magistrala više neće biti nazivana "magistralom smrti", zbog velikog broja saobraćajnih nesreća.
(Tanjug)
Predsednik odbora Šandong haj-spid grupe Su Lijang je rekao da je njihova osnovna delatnost izgradnja auto-puteva, mostova, luka i pruga, i da kompanija na tom planu zauzima prvo mesto u Kini.

Prema njegovim rečima Šandong haj-spid, koja je u državnom vlasništvu, trenutno ima investicije 70 milijardi juana, jedna je od 500 najjačih kineskih kompanija, a očekuje se da će naredne godine biti među 500 najjačih na svetu.

On je istakao da će auto-put na Koridoru 11 biti izgrađen kvalitetno i izrazio očekivanje da će to postati simbol dalje saradnje između Srbije i Kine, podsetivši da je ta kompanija izgradila najduži prekomorski most na svetu, dug 42 kilometra.
(Tanjug)
Ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjue je rekao da će izgradnja auto-puta na Koridoru 11 ojačati kopnene veze Srbije sa okolnim zemljama i doprineti ekonomskom razvoju i standardu stanovništva.

On je podsetio da Kina u Srbiji već realizuje projekat mosta preko Dunava između Zemuna i Borče i obavlja rekonstrukciju i proširenje termoelektrane Kostolac, kao i da sada počinje prvi put da gradi auto-put u Srbiji.

Ambasador je naglasio da je u pitanju kvalitetna kineska kompanija, koja ima kapacitete i sposobna je da obavi povereni zadatak.

Učešće srpskih preduzeća najmanje 40 odsto

Radovi na deonici Koridora 11, koju gradi kineska kompanija, započeti su u mestu Dići, kod Ljiga.

Sa Šandong haj-spid grupom u maju je sklopljen je ugovor o izgradnji dve deonice: Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, ukupne dužine 50,2 km.

Deonica od Obrenovca do Uba duga je 26,2 km, a od Lajkovca do Ljiga 24 km. Na prvoj deonici biće izgrađeno 14 mostova i jedna saobraćajna petlja kod Uba, dok će na drugoj biti 16 mostova i jedan tunel.

Srpska preduzeća će imati najmanje 40 odsto u realizaciji tog posla.

Vlada Srbije usvojila je 16. oktobra predlog zakona o zajmu od Eksim banke Kine, vrednom 301 milion dolara, za gradnju Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Ukupno je za taj projekat planirano 333,7 miliona dolara, računajući i 10 odsto učešća Srbije. Rok izgradnje je 37 meseci, a radovi se finansiraju iz kredita kineska Eksim banke.

Kredit je dobijen po povoljnim uslovima, na 20 godina, uključujući i period počeka od pet godina, sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto godišnje.

Ministarstvo građevine je ranije najavilo da će kineske kompanije koncesiono graditi delove Koridora 11, od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege.

Domaće firme već grade deonicu od Uba do Lajkovca, a radovi se finansiraju iz budžeta.

Takođe, na Koridoru 11 se gradi i auto-put od Ljiga do Preljine, gde je angažovana azerbejdžanska firma Azvirt, a radovi se finansiraju iz azerbejdžanskog kredita.

Sve su to deonice budućeg auto-puta od Beograda do granice sa Crnom Gorom, koji je deo takozvanog Koridora 11.

Taj putni pravac treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju rutom Bukurešt - Beograd - Bar - Bari.

Kineska kompanija Šandong haj-spid angažovana je na izgradnji putne infrastrukture u Aziji i Africi, a 2011. godine završila je izgradnju navećeg prekomorskog mosta na svetu, dugog 42 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: