"Rasprava o Zakonu nije prekinuta"

Javna rasprava o izmenama Zakona o radu nije prekinuta već se, kako kaže državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović, odvija u drugim oblicima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.12.2013.

18:29

Default images

Samo su otkazane javne prezentacije koje su planirane u Kragujevcu i Beogradu, a svi koji žele mogu svoje predloge za izmene da dostave na sajtu Ministarstva rada, izjavio je danas Martinović Tanjugu, dodajući da se sada odvijaju "drugi oblici javne rasprave".

"Svi zainteresovani svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu mogu dostaviti u pisanoj formi na način predviđen Programom javne rasprave", naveo je.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je u petak uveče da je "zbog nastojanja da se opstruišu i spreče prezentacije i rasprave" o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, otkazalo rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

Saopštenje ministarstva usledilo je nakon otkazivanja prve javne rasprava o Nacrtu u Novom Sadu 20. decembra, zbog sindikalnog protesta isped prostorija u kojima je trebalo da bude održana.

Nekoliko stotina članova sindikata, među kojima su bili i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i UGS Nezavisnost Branislav Čanak, nisu dozvolili održavanje tog skupa u prostorijama Regionalne privredne komore Novi Sad, tražeći da taj Nacrt zakona bude povučen.

Predstavnici SSSS, UGS Nezavisnost, Sloge i sindikata srpske policije su prethodno najavili da neće učestvovati, odnosno da će bojkotovati javnu raspravu o Nacrtu ZOR zbog, kako su naveli, nepostojanja socijalnog dijaloga u Srbiji i neuvažavanja njihovih stavova i primedaba na sastancima Radne grupe za izradu nacrta tog zakona.

Nakon otkazivanja prve javne rasprave u Novom Sadu, oni su izrazili nezadovoljstvo što ta rasprava nije održana i zatražili da im se omogući da učestvuju u njoj.

Oni su još ranije zatražili da predlog izmena bude povučen, da će se boriti da ne uđe u skupštinsku proceduru i da će u suprotnom organizovati proteste širom Srbije.

Sindikati su primedbovali da se javna rasprava održava u vreme najvećih verskih i državnih praznika, da se ne slažu sa većinom predloženih rešenja, koja su kako tvrde, najpre dogovorena sa njima a potom izmenjena.

Udruženi sindikati Sloga saopštili su da odluka Ministarstva rada da se otkažu javne rasprave o izmenama Zakona o radu ima za cilj da se sindikati isključe iz tog procesa.

To ima za cilj i da se predlog zakona bez javne rasprave i daleko od očiju javnosti uvede u skupštinsku proceduru na "mala vrata", saopštio je ranije taj sindikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: