Tabakovićeva: Ispunila sam zadatak

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da ima mnogo razloga za zadovoljstvo, jer je cilj ispunjen - inflacija manja i od planirane, devizne rezreve najviše ikad.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 20.12.2013.

12:45

Default images

Ipak, da godina nije bila baš tako bajna pokazuje podatak da je stiglo mnogo manje stranih investicija nego što se očekivalo, ali i da bi sledeće godine moglo da ih bude više.

Guverner se zahvalila svom timu za godinu u kojoj za stabilizaciju kursa nije trošen novac pa su devizne rezerve 7,7 milijardi evra, najviše ikada.

"Godinu u kojoj se sve vreme pričalo o izborima, mi smo prevazišli tako da smo ostvarili relativnu stabilnost kursa, odbili sve arguzmente o tome da imamo pogrešne ciljeve kad je u pitanju targetiranje inflacije", kaže ona.

"Ko god pokušava da kaže da nam je bog pomogao i dobra poljoprivredna sezona, ja moram da kažem da sreća uvek prati hrabre", istakla je Tabakovićeva.

Poljoprivreda je, ipak, zaslužna što nam je inflacija od novembra do novembra najmanja u poslednjih 40 godina.

"Naš cilj je i sada 4 odsto, a inflacija je 1,6 odsto. Mi smo napravili mere tako da inflaciju stabilizujemo na nivou od oko 4 odsto međutim zbog efekata hrane, to je dovelo do toga da se inflacija nađe ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja", kaže Branko Hinić iz Narodne banke Srbije.

Guvernerku najviše muči izostanak stranih investicija - umesto milijarde, stiglo je svega 700 miliona evra. Optimizam, ipak, ne jenjava, pa se milijarda očekuje i sledeće godine.

Mogla bi da obeleže i suđenja građana sa kreditom u švajcarcima i banaka - jedan klijent već je pobedio banku.

"Naša intencija je bila da ponudimo mirnodopsko rešenje koje bi bilo zamena ovim rešenjima koja idu preko sudova", kaže Đorđe Jevtić direktor uprave za nadzor nad finansijskim institucijama Narodne banke Srbije.

"Želja da postignemo pravedna rešenja ne znači da iko može od Narodne banke da očekuje da bude Majka Tereza ili Robin Hud u odnosu na banke", kaže guverner.

Kao novogodišnji poklon, guvernerka je najavila dolazak banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za sledeću godinu - čim reši komplikovanu papirologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: