"Potencijal Srbije u 'autsorsingu'"

Beograd -- Direktorka Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički izjavila je danas da Srbija ima veliki potencijal za razvoj "autsorsing" industrije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Udovički je podsetila da naša zemlja ima relativno jeftinu radnu snagu, koja poznaje strane jezike, a troškovi iznajmljivanja poslovnog prostora su povoljni.

Udovički je na skupu "Ekonomist: Svet u 2014", istakla da je uz to neophodno da Srbija o sebi pošalje stranim investitorima poruku stabilnosti i pouzdanosti, kao i da unapredi obrazovni sitem, tako da ga uskladi sa potrebama privrede.

Ona je navela da u Srbiji ima 4.000 zaposlenih u industriji kontakt-centara, kojih ima oko 30, i da u bilo kom drugom gradu veličine Beograda takvih centara ima mnogo više.

Kao primer velike kompanije iz oblasti "autsorsinga" koja posluje u Srbiji, Udovički je navela američku kompaniju NCR - tehnološku kompaniju koja se bavi obezbeđivanjem sigurnih finansijskih transakcija.

U 2011. godini NCR je u svom kontakt-centru u Srbiji zaposlio 200 ljudi, a 2013. on je proširen na Centar izvrsnosti usluga sa 1.000 zaposlenih koji pokrivaju devet jezika i postoje planovi da se u narednoj godini broj zaposlenih skoro udvostruči, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, NCR seli svoje usluge iz 30 odsto jeftinijih azijskih zemalja jer mu nije važna samo jeftina radna snaga, imajući u vidu da se radi o kompleksnim, inovativnim, kreativnim uslugama koje zahtevaju bližu lokaciju i sličnije kulturološke karakteristike.

Uprkos svim povoljnostima koje Srbija u tom smislu nudi, odluku NCR da dođe u našu zemlju "prelomile" su subvencije za zapošljavanje, napomenula je Udovički, istakavši da je takav vid podsticaja opravdan kada društvu, a ne samo onome ko je subvencionisan, donosi veću korist od troškova.

Ona je istakla i da u Srbiji postoje još mnoge administrativne prepreke za dolazak sličnih kompanija kao što su komplikovani sistemi plaćanja, teškoće u obezbeđivanju prostora, prepreke pri kretanju dobara preko granice, nepouzdanost državne administracije.

Srbija

Ko će dobiti 13. platu?

Beograd -- Svega 10% zaposlenih će se obradovati jednoj plati više, dok je čak 85% njih sigurno da bonusa ili 13. plate – neće biti, pokazuje anketa poslovi.infostud.com.

Srbija utorak 31.12. 17:14 Komentara: 7

Dinar u 2014. ulazi oslabljen

Beograd -- Kurs dinara će u Novu godinu ući oslabljen za 0,1 odsto prema evru ili 11 para, jer će njegova srednja vrednost u petak, 3. januara, iznositi 114,7559 za evro.

Srbija utorak 31.12. 17:02 Komentara: 1
strana 1 od 419 idi na stranu