Ni stranci neće stanove u Srbiji

Beograd -- Uprkos jednostavnoj proceduri malo je stranaca koji se odlučuju da postanu vlasnici nekretnine u našoj zemlji, pišu "Novosti". Najviše kupaca dolazi iz Rusije.

Izvor: Novosti
Podeli

U Srbiji stranci, kao fizička lica, mogu da kupuju kuće, stanove i poslovni prostor samo ako dolaze iz država sa kojima naša zemlja ima reciprocitet. To znači iz zemalja u kojima srpski državljani imaju pravo da budu vlasnici nekretnina. A na toj listi je ukupno 57 država.

Tako, na primer, Srbi mogu da pazare kvadrate u Dominikanskoj Republici, ali u Hrvatskoj i Makedoniji to nije moguće, dok sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama ta uzajamnost postoji.

Procedura po kojoj strani državljani mogu da kupuju nekretnine u Srbiji je jednostavna. Ali, zanemarljiv je broj onih koji se odlučuju na taj korak. U agencijama za promet nekretnina kažu da se u mesec-dva u Beogradu pojavi svega po jedan zainteresovani kupac iz inostranstva.

"Kupuju oni koji u Srbiji imaju dobro razvijen biznis, uglavnom ljudi iz sveta bankarstva, finansija i osiguranja i to ne za keš nego na kredit koji uzimaju u našim bankama. Za keš, a to je takođe zanemarljiv broj, pazare stranci koji su srpski zetovi, ređe snaje, ali oni žive u inostranstvu i kupljene kvadrate u Beogradu daju u zakup. Gajstarbajteri, koji su nam nekada bili 'zlatni rudnik', ne kupuju stanove, a njihova deca nasleđene nekretnine prodaju i novac iznose iz zemlje", kaže za "Novosti“ Kaća Lazarević, suvlasnik agencije "Alka".

"Iz stranih država, najviše je Rusa zainteresovano za kupovinu kvadrata u Srbiji, ali ne u tako velikom broju kao što svi očekuju. Slede Nemci, Austrijanci i Skandinavci, jer su oni najviše vezani za finansijski sektor. Nema više Crnogoraca i to zlatno doba je prošlo kada su za veliki novac prodavali nekretnine u Crnoj Gori Rusima, a onda ulagali u kvadrate u Beogradu. U svakom slučaju, stranci sa čijom domovinom imamo reciprocitet mogu da budu vlasnici nekretnina i imaju iste poreske obaveze kao i naši građani", navodi Lazarevićeva.

Kada nepokretnost kupuje strana firma, ona mora da je registrovana i u Srbiji, da ima račun i za njih važe isti poreski zakoni, kao i za naša preduzeća.

"Mi više nismo interesantni strancima koji bi ulagali u nekretnine, jer nam je ekonomija klimava, poreska politika promenljiva, a cene kvadrata padaju. Strancima se ne isplati da kupuju nekretnine, jer neće moći da povrate uloženi novac, kad se odluče ili budu morali da se vrate u domovinu", navodi Lazarevićeva.

Pravo stranih lica (fizičkih i pravnih) da stiču svojinu na nepokretnostima na teritoriji Srbije, pravnim poslovima (ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju...) i nasleđivanjem regulisano je Zakonom o osnovama svojinskopravnih odnosa.

Ako sud ili druga institucija poput katastra kupcu postavi pitanje reciprociteta, stranac mora da zatraži objašnjenje o uzajamnosti od Ministarstva pravde i da uz taj zahtev dostavi dokaz da je uplaćena republička administrativna taksa u iznosu od 1.750 dinara.

U pogledu ostalih država sa kojima uzajamnost nije ugovorena, Ministarstvo pravde i državne uprave je, na osnovu zakonskih propisa tih država, kojima je regulisana ova materija, odnosno razmenom nota, utvrdilo postojanje uzajamnosti sa mnogim državama.

Stranci u Srbiji jedino ne mogu da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

Uzajamnost sa 57 država

Srbija ima reciprocitet sa sledećim državama: Argentina, Australija, Austrija, Bahrein, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Britanska Devičanska Ostrva, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Dominikanska Republika, Egipat, Izrael, Iran, Irska, Italija, Japan, Jermenija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kanada, Kina, Kipar, Liban, Lihtenštajn, Mađarska, Malta, Maroko, Meksiko, Moldavija, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Peru, Poljska, Portugalija, Ruska Federacija, Rumunija, SAD, Sirija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Turska, Uzbekistan, Ukrajina, Finska, Francuska, Holandija, Crna Gora, Češka, Švedska, Švajcarska i Španija.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 419 idi na stranu