"Život se premestio na buvljake"

Srbija neće bankrotirati, javni dug ne treba da brine jer je to situacija u svim zemljama. NBS se ne plaši izbora a cilj je stabilna inflacija, kaže guvernerka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2013.

09:49

Default images

Statistike koje pokazuju da je pao promet u radnjama ne znači da građani manje kupuju, jer se promet prebacio na buvljake, na kvantaše na kojima takođe postoje popusti i na tome država ne ubira nijedan dinar, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković gostujući u Kažiprstu.

Prema njenim rečima, više od trećine prometa prerađene hrane je preseljeno, "ne na sivo nego na crno tržište i to dovodi u pitanje statističke podatke jer ne vidimo taj život koji se izmestio iz poreskih kanala".

"Moramo da se potrudimo da pomognemo onima koji rade i plaćaju porez da ne misle o otpuštanju radnika i napuštanju ovog tržišta", rekla je guvernerka i dodala da je promet opao u svim trgovinskim lancima i da je svaki od njih priznao da ima pad prometa, ali ona negira da su sve trgovinske marže veće kod nas nego u okruženju.

Kada je reč o velikom javnom dugu, guvernerka kaže da je tako u svim zemljama.

"Nemce ne brine stanje u Grčkoj, Portugaliji ili drugim zemljama koje su visoko zadužene. Njih brine Francuska. Niko oš nije izmislio bankrot države a investitori neće dozvoliti da svoja potraživanja traže u bankrotu, tako da se sigurno neće desiti da Srbija bankrotira", kaže ona.

Dogodine inflacija stabilna

S obzirom na najave da nas očekuje teška ekonomska godina, Tabakovićeva kaže da će NBS i dalje raditi svoj posao onako kako je radila u ovoj godini i truditi se da svima olakša posao, i privredi i građanima.

Ona je navela i da se u 2014. godini očekuje da inflacija u Srbiji bude na nivou od oko četiri odsto, kao i da u narednom trogodišnjem periodu bude stabilna, kako bi zemlja imala stabilne uslove za poslovanje, da investitorima posao bude lak kada žele da ulažu.

Tabakovićeva je rekla da je tačno da je niska inflacija u ovoj godini delom posledica niske tražnje i niske kupovne moći građana i dodala da povećanje niže stope PDV-a u narednoj godini neće imati značajan uticaj na rast cena.

Prema njenim rečima, decembar je veoma važan mesec za NBS, jer se najveći pritisci na deviznom tržištu dešavaju upravo u decembru, pošto preduzeća žure da potroše novac za javne nabavke, i privreda i država izmiruju obaveze. Kako je rekla, ono što nas do kraja ove godine može očekivati su određeni pritisci na deviznom tržištu i manje slabljenje dinara prema evru.

"U decembru je na NBS najveći posao da održi likvidnost i ne dozvoli pritiske na inflaciju i kurs", rekla je ona i dodala da je pritisak na kurs dinara poslednjih par dana posledica potreba Naftne industrije Srbije da plati veću količinu uvezenih energenata.

"To su razlozi koji nisu takve prirode da centralna banka mora da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu", kazala je ona.

Do kraja godine biće još pritisaka na kurs, ali guvernerka ne očekuje da će ti pritisci biti enormni i da bude začuđujućih oscilacija, ali centralna banka ne cilja nijednu određenu vrednost kursa, već se trudi da kurs, koji je fluktuirajući, održi relativno stabilnim sa najmanje troškova, naglasila je Tabakovićeva.

Kako je istakla, NBS je, za sada, po intervencijama da bi se održala vrednosti kursa, u plusu od 10 miliona evra.

Finansijski sistem u Srbiji stabilan

Guvernerka je navela da je finansijski sistem u Srbiji stabilan, iako to ne znači da povremeno nema problema, ali da nema više banaka koje bi mogle da dožive sudbinu Agrobanke ili Privredne banke Beograd.

Prema njenim rečima, za probleme nastale u državnim bankama i ogromne troškove koje su morali da plate poreski obveznici mora da se utvrdi odgovornost i propišu kazne, koje bi obuhvatile i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Tabakovićeva ističe da je broj banaka u Srbiji sveden na 30 i da se njihov rad pažljivo prati. Kao dobar primer navela je dve vodeće banke u Srbiji - Intezu i Komercijalnu banku, koje pokazuju stabilnost bankarskog sistema.

Povodom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Tabakovićeva je naglasila da ta finansijska institucija "strahuje nad nama" da ne bi ponovila greške koje je napravila u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj. Jer, kako kaže, mnoge karijere u MMF- u zavise od odluka sa kojim će zemljama sarađivati.

Ne treba da stane život kada krenu izbori

Na pitanje da li se Narodna banka Srbije plaši izbora, Tabakovićeva odgovara:

"NBS se ne boji izbora. Izbori treba da se održavaju, ali život u Srbiji ne treba da stane kada krenu izbori. Treba svako da radi svoj posao a da se izborima bave nadležni", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: