Pokrenuli posao i stali na (3) noge

Supružnici Nada i Vladan Jolić napustili su posao u državnim firmama da bi živeli od izrade i prodaje suvenira.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

16:44

Default images

Statistika beleži da je u Srbiji jedna trećina nezaposlenih. Mnogi u toj armiji ljudi i ne pomišljaju da je rešenje problema u njihovim rukama.

Mnogi radnici bez posla su ostali tokom privatizacija, a otpremnine su potrošili na svakodnevni život, umesto na pokretanje sopstvenog posla.

Međutim, ima i onih koji su napustili siguran posao i krenuli sa realizacijom svoga sna, od koga na javi može da se pristojno živi.

I dok mnogi u Srbiji sanjaju o radnom mestu do penzije, posebno partijskom u državnoj firmi, bračni par Nada i Vladan Jolić shvatili su da je njihova šansa ipak na selu. Ne u poljoprivredi, već u umetničkim proizvodima.

Vladan je bio prvi među radnicima koji su iz sevojničke valjaonice uzeli otpremninu i sudbinu u svoje vešte ruke, a porodični biznis započeli su prvo tronoškama.

"Mi živimo od tronoške i od ostalih suvenira koje radimo, druge prihode nemamo. Sa tim prihodima izdržavamo decu, dva studenta smo odškolovali u Beogradu i sada je krenuo i treći", objašnjava Vladan.

Nada Jolić daje tronoškama novi život, iscrtavajući razne motive, a neiscrpna inpiracija krije se u živopisnim užičkim krajevima.

Nikada se nije pokajala što je napustila kancelarijski posao u državnoj firmi u kojoj je mogla da ostane i do penzije. Prevagnula je ipak umetnička strana njene ličnosti, koju je otkrila još u školskim klupama.

"Pre svega, čovek treba da oslušne sebe i da posluša sebe u određenom momentu. Ja sam ustvari to uradila i nikad se nisam pokajala. Radim ono što volim, živim onde gde volim i sa onim koga volim", kaže Nada.

Jolići su svesni da njihove originalne ideje mnogi kopiraju, čak i umetnici koji su diplome stekli i na stranim akademijama. Posebno im je drago što suvenir izrađen njihovim rukama predstavlja lepšu i vedru stranu Srbije.

"Kasnije saznamo da je viđen negde u nekoj ambasadi, da će da leti za Ameriku, kako će da ga ponesu, kako da prenesu avionom i tako. Tako da doznamo ustvari da ti naši suveniri lete po raznim stranama sveta", kaže Nada.

I sinovi imaju umetničku žicu, ali su željni da se dokažu na polju elektrotehnike, dok će roditelji nastaviti i dalje sa realizacijom svog sna.

I dok su generali Mirković i Diković dokazali da selo Zbojštica ima dobre vojnike, bračni par Jolić dokazao je da ovo selo ima i dobre umetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: