Zakon o radu: Put ka kompromisu

Predstavnici sindikata najavili su da će odluku o eventualnom povratku za pregovarački sto o Zakonu o radu doneti naredne nedelje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.11.2013.

13:57

Default images

Odluka će uslediti, kako su objasnili, nakon što im predstavnici Ministarstva privrede objasne pojedina predložena rešenja sa kojima sikdikalci nisu saglasni.

Poslodavačka udruženja ističu da je izmena tog zakona neophodna i da je reč o sistemskom rešenju koje doprinosi podsticanju poboljšanja sveukupnog poslovnog ambijenta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ljubisav Orbović, izjavio je da jučerašnji sastanak sindikalnih organizacija sa ministrom privrede, Sašom Radulovićem, ne znači njihov povratak u pregovore o Zakonu o radu i dodao da će odluka o tome biti doneta iduće nedelje.

"Razgovarali smo i dogovorili da nam pojasne šta se htelo pojedinim predloženim odredbama u zakonu, a kada to čujemo, odlučićemo tokom naredne nedelje kako ćemo postupiti dalje i da li ćemo se vratiti u pregovore", kazao je Orbović Tanjugu nakon sastanka u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo je povodom tog sastanka saopštilo da je važno da se socijalnim dijalogom dođe do održivih rešenja u interesu radnika, poslodavaca i države.

Orbović je dodao da sindikati imaju primedbe na pojedine predloge Ministarstva privrede u zakonu, među kojima se neke odnose na fleksibilne oblike zapošljavanja, koji, kako je rekao, utiču na smanjenje prava zaposlenih.

Predstavnici tog sindikata, kao i UGS "Nezavisnost", razgovarali su sa ministrom i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju u Srbiji.

Reprezentativni sindikati dogovorili su intezivniju saradnju i održavanje redovnih sastanaka u predstojećem periodu, a naredni je zakazan za 2. decembar, kada će biti reči o tim preduzećima.

Na pitanje da li ostaju pri njihovom ranijem zahtevu za smenu ministra Radulovića, Orbović je rekao da to "ostaje kao alternativa" i da se nastavlja prikupljanje potpisa za smenu u preduzećima u restrukturiranju, ali da će nakon što Ministarstvo argumentuje predložena rešenja i nakon sastanka 5. decembra, sindikati odlučiti da li će predati zahtev za smenu.

Na taj sastanak, kako je istakao Orbović, pozvan je i ministar Radulović.

Sindikalni lideri su ranije najavili da će 5. decembra u Domu sindikata u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima poslovodstva i sindikata preduzeća u restrukturiranju, nakon čega će organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije i predati potpise za smenu Radulovića.

Radulović je izjavio da neće podneti ostavku zbog pritiska sindikata i da neće odustati od izmena Zakona o radu, a da je dijalog jedini način da se pronađe rešenje.

Sa njim se slažu i poslodavačka udruženja.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević, rekao je da ta asocijacija "podržava napore ministra privrede, Saše Radulovića, da razreši beznadežnu situaciju u srpskoj privredi".

"Ministar Radulović se uhvatio u koštac sa godinama odlaganim a najvećim problemima srpske privrede - javnim preduzećima, firmama u restruktuiranju, neprivatizovanim i reprivatizovanim preduzećima", izjavio je Tanjugu Knežević.

On je ocenio da je ranije loše vođenje tog resora prouzrokovalo sadašnje "katastrofalno stanje u privredi".

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, složio se da je resorno ministarstvo dosledno u nastojanju da se reši problem preduzeća u restrukturiranju.

"Radni odnosi u sadašnjem zakonu su dosta neuređeni i on se mora prilagoditi, odnosno doprineti uslovima za poslovanje firmi", rekao je Rajić, dodajući da je Zakon o radu jedan od sistemskih zakona koji se moraju unaprediti.

Rajić očekuje da će novi zakon smanjiti rad na crno, zaštiti prava radnika i uticati na poboljšanje stanja u privatnom sektoru.

On je upozorio da je od 2009. godine ugašeno više od 150.000 privrednih subjekata u Srbiji.

Komentarišući neslaganje sindikata sa nekim predloženim rešenjima, Rajić je rekao da su i poslodavci odstupili od nekih svojih ranijih zahteva i popustili u stavovima.

Jedan od primera je usaglašavanje oko rada na određeno vreme na dve godine, a prvobitni zahtevi su bili da to bude tri, rekao je on.

Ministar privrede Radulović je naveo ranije da je Zakon o radu izuzetno važna stvar za Srbiju i za sve građane i za oporavak privrede.

"Moramo da dovedemo u red radno zakonodavstvo, da ono bude u nivou prava koja postoje u Evropskoj uniji. Imamo razne odredbe u zakonu koje su jako loše, koje su doprinele gubitku radnih mesta i neotvaranju novih radnih mesta", rekao je on.

Zadatak i cilj vlade je rast zapošljavanja, kazao je ministar i dodao da je Zakon o radu, zajedno sa drugim zakonskim rešenjima - o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju, ključan za oporavak srpske privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, Zoran Martinović, kazao je da je rad radne grupe nastavljen i nakon izlaska sindikata iz pregovora, i da očekuje da će za par dana biti gotov materijal za javnu raspravu.

On je naveo da će se nastojati u tome da se uvaže raniji stavovi sindikata oko nekih rešenja.

Prema njegovim rečima, osnovne izmene u zakonu odnose se na produžavanje rada na određeno vreme sa jedne na dve godine i na to da će otpremine biti isplaćivane samo za godine staža provedene na radu kod poslednjeg poslodavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: