"Ne podnosim ostavku, ne odustajem"

Ministar privrede Srbije Saša Radulović poručio je da neće odustati od promena Zakona o radu i da neće podneti ostavku pod pritiskom sindikata.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.11.2013.

13:34

Default images

Radulović je, na konferenciji "Reforma tržišta rada - novo radno zakonodavstvo", istakao da će Ministarstvo privrede insistirati na tome da izmene i dopune Zakona o radu uđu u skupštinsku proceduru do kraja ove godine.

"Smatramo da je (izmenjen) Zakon o radu, zajedno sa (novim) zakonima o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju, ključan za oporavak srpske privrede. Moramo da dovedemo u red radno zakonodavstvo i da ono bude u nivou prava koja postoje u Evropskoj uniji", rekao je Radulović.

On je istakao da su razne odredbe važećeg Zakona o radu vrlo loše i da su "doprinele u značajnoj meri i gubitku radnih mesta i neotvaranju novih radnih mesta".

Radulović je rekao da su zakoni o radu, o planiranji i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju, ključni sistemski zakoni koji treba Vladi Srbije da omoguće da sprovede tešku reformu u 2014. godini i da postavi sistem na zdrave noge, "kako bi u 2015. godini počeli da osećamo malo dobrobiti novog sistema".

Prema njegovim rečima, netačne su kritike da je izmena Zakona o radu "nešto katastrofično" i da će "ljudi da gube posao".

"To jednostavno nije istina, zadatak i cilj Vlade je rast zapošljavanja", rekao je Radulović i istakao da su izmene Zakona o radu u najdubljem interesu svih građana Srbije, uključujući i zaposlene.

Povodom izlaska reprezentativnih sindikata iz razgovora o radnoj verziji izmena Zakona o radu, on je rekao da vlada želi da razgovara i pregovara, kako bi se našlo rešenje.

"Moramo da pronađemo rešenje i jedini način je da učestvujemo u dijalogu. Niko nikom ne nameće rešenja, ali moramo o konkretnim rešenjima da razgovaramo", rekao je srpski ministar privrede, ističući da ne mogu paušalno da se daju ocene zakona.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović je rekao da su razgovori o radnoj verziji Zakona o radu nastavljeni sa poslodavcima i posle izlaska sindikata iz radne grupe za taj zakon i dodao da očekuje da će u narednih nekoliko dana imati "materijal dobar za javnu raspravu".

On je rekao da je u Radnoj grupi za Zakon o radu postignut dogovor da ograničenje rada na određeno vreme bude povećano sa sadašnjih 12 na 24 meseca, ali je istakao da je predviđeno da ugovor može biti na 36 meseci za starije od 52 godine i lica koja su pre tog ugovora bila najmanje 12 meseci nezaposlena.

Da stvari moraju da se menjaju saglasni su i predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koji nisu napustili pregovore. Ipak, imaju zamerke.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić je ocenila da se predloženim izmenama znatno smanjuju radnička prava i da je "suštinski cilj da se na mala vrata uvede fleksibilni radni odnos, a da se rad na neodređeno ukine ili svede na najmanju moguću meru".

Ona je rekla da postojeći Zakon o radu nije dobar i da su potrebne izmene, ali je istakla da je način na koji se to radi pogrešan.

Inicijativu za izmene "potpuno neprimereno" preuzelo Ministarstvo priverede i tako je sindikatima poslata poruka da se taj dokument donosi u interesu poslodavaca, dok izgleda da Ministarstvo rada obavlja samo administrativni posao da uklopi više različitih predloga izmena, rekla je Savićeva.

Dodala je da se i to radi loše i navela da se u prvoj radnoj veziji, koji je imala priliku da vidi, Ministarstvo rada nije potrudilo ni da delove koji su preuzeti iz makedonskog i hrvatskog zakona uskladi sa normama srpskog jezika.

Konferenciju "Reforma tržišta rada - novo radno zakonodavstvo" je organizovao "Novi magazin" u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Sindikati realnog sektora Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost zatražili su juče od premijera Srbije da smeni ministra privrede Sašu Radulovića.

Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije odbacuje kritiku ministra Radulovića da dijalog bojkotuju jer im smetaju neke odredbe Zakona koji se odnose na utvrđivanje reprezentativnosti, koje ne žele ni sa kim da dele.

"Ne, naprotiv, mi to tražimo, da se cenzus o utvrđivanju reprezentativnosti poveća sa sadašnjih 15 posto na 30 posto. Pa, nemojte da pravimo hiljadu sindikata i hiljadu sindikalnih centrala, pa to će ličiti na vašar", kaže Nestorović.

U Savezu samostalnih sindikata kažu da će njihova verzija Zakona o radu biti završena u prvoj polovini decembra, a najavljuju i masovne proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: