Kuda je otišao ruski kapital?

Velika Britanija i Luksemburg postali su novo veliko pribežište ruskog kapitala, koji se preselio sa Kipra, nakon velikog finansijskog potresa u toj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

13:02

Default images

Podaci za prvi kvartal pokazuju da je u tom periodu zabeležen odliv kapitala iz Rusije u vrednosti od 65,8 milijardi dolara, a najveći deo je završio na Britanskim Devičanskim Ostrvima i u Velikoj Britaniji.

Agencija Rojters podseća da je odliv kapitala iz Rusije, u prva tri ovogodišnja meseca, više nego ušestostručen u odnosu na prvo lanjsko tromesečje.

U informaciji Rojtersa se navodi i da je vrednost direktnih stranih ulaganja iz Rusije u Veliku Britaniju, Britanska Devičanska Ostrva i Luksemburg ove godine uvećana na najviši nivo u minulih šest godina.

Britanska Devičanska Ostrva bila su, u prva tri ovogodišnja meseca, pribežište za ruski kapital u vrednosti 31,7 milijardi dolara, što je 15 puta više nego u istom lanjskom razdoblju.

Istovremeno su zabeležena i direktna strana ulaganja Rusije u Veliku Britaniju od 11,2 miljarde dolara, dok je u prvom kvartalu 2012, zabeležen odliv tog kapitala od 260 miliona dolara.

Prema rečima finansijskih stručnjaka na koje se poziva britanska agencija, direktne investicije na Kipar su izgubile raniji značaj za ruski kapital zbog dužničke krize i finansijskih problema koji su proletos eskalirali u toj članici EU.

Direktne strane investicije su, inače, na Kipru smanjene tokom prvog kvartala ove godine na 2,7 milijardi dolara, što je osam puta manje nego u prethodnom tromesečju i dva puta manje nego u prva tri meseca 2012.

Luksembrug je sada treće važno odredište za ruske direktne investicije, jer je u prvom kvartalu 2013. tamo "leglo" ruskog kapitala u vrednosti 14 milijardi dolara, prema svega 258 miliona u prvom tromesečju 2012. i odlivu od 504 miliona dolara u poslednjem lanjskom tromesečju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: