Dačić: Vozom do Budimpešte 200 km/h

Srbija i Mađarska predložiće kineskim vlastima da zajednički realizuju projekat brze pruge Beograd-Budimpešta, najavio je premijer Dačić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2013.

13:55

Default images

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je, gostujući na TV Prva, da će 26. novembra učestvovati na samitu u Bukureštu, zajedno sa još 16 premijera evropskih zemalja i Kine.

Tom prilikom će se razgovarati o zajedničkom finansiranju velikih projekata za čije namene je kineska vlada ustanovila Razvojni fond od 10 milijardi dolara.

Dačić je najavio da će on i mađarski premijer Viktor Orban, kineskim partnerima predložiti zajedničku realizaciju projekta rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, kako bi se vozovi na toj deonici kretali brzinom većom i od 200 kilometara na sat.

Premijer Srbije je rekao i da se nada da će radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz našu zemlju, početi 24. novembra, o čemu će sutra razgovarati sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom.

Prema njegovim rečima, projekat gasovoda koštaće oko pet miliajrdi evra i u početku će ga finansirati Rusi. Premijer je rekao da je taj projekat od najvećeg ekonomskog interesa za Srbiju.

Dačić kaže da se još uvek ne zna da li će otvaranju radova na gasovudu prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"To je stvar protokola, da li će on da dođe ili ne, ali to nije preduslov za ovaj događaj. Bilo bi dobro da dođe, a prema poslednjim informacijama koje smo imali, to je ostalo otvoreno i na njemu je da odluči", rekao je Dačić.

On je kazao da su odnosi s Rusijom od prioritetnog značaja i da Srbija treba da radi na svim projektima, ne iz ljubavi prema Rusiji, nego iz sopstvenih ekonomskih interesa.

Kako su već istakli srpski zvaničnici, završeni su generalni projekat izvodljivosti i idejni projekat, a sledeće nedelje treba da bude dobijena i lokacjska dozvola. Izvršena je i eksproprijacija zemljišta.

Ispitati navode o SIEPI i Fondu za razvoj

Dačić je rekao i da treba ispitati navode o zloupotrebi u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Fondu za razvoj.

"Treba sprečiti te zloupotrebe i analizirati koliko je toga zaista bilo", rekao je Dačić i dodao da o tome još nije razgovarao s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

"Za mene je bio frapantan podatak koji je (ministar privrede Saša) Radulović izneo: da je manje od 100 radnih mesta otvoreno od svega što su davali iz Fonda za razvoj", rekao je premijer i dodao da država treba da pomaže, a ne da "baca pare".

Ministar Radulović najavio je u petak da će SIEPA biti ugašena i da u 2014. godini investitori neće dobijati podsticaje iz budžeta za otvaranje novih radnih mesta.

Dačić je istakao da država može da reši problem preduzeća u restruktuiranju na dva načina: zatvaranjem i sprovodjenjem socijalnog programa za zaposlene, ili nalaženjem kupaca. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: