NBS: Pejpal da uvede i dinar

Pejpal može svoj servis da ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.11.2013.

14:34

Default images

Narodna banka Srbije poručila je da ne postoje zakonske prepreke ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije Pejpal u Srbiji.

Saopštenje je izdato posle pisanja medija da je NBS odbila predlog Pejpala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama u kojima on inače radi.

Pejpal je kompanija za plaćanje preko interneta, a u Srbiji je počela da posluje u aprilu ove godine.

Ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko servisa Pejpal, kako je objasnila NBS, sadržano je u članu 32. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.

To znači da rezidenti mogu da obavljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko servisa Pejpal, ukazala je NBS.

Dodaje se da, kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

"Informacija da je inostrana kompanija Pejpal uputila zahtev NBS da se preko njenog servisa u Srbiji vrše plaćanja po osnovu kupovine i prodaje roba i usluga između domaćih fizičkih i pravnih lica u devizama nije tačna, jer bi to predstavljalo očekivanje da će se, mimo Ustava i zakona, Srbija odreći svoje nacionalne valute i ozvaničiti uvođenje dvovalutnog sistema na svojoj teritoriji", piše u saopštenju NBS.

Centralna banka je istakla da će i ubuduće nastojati da smanji sadašnji stepen evroizacije i ojača ulogu dinara u sistemu, kao zakonskog sredstva plaćanja u Srbiji, i da na taj način ojača efikasnost monetarne politike u postizanju i očuvanju stabilnosti cena i finansijskog sistema.

Kompanija Pejpal, po tumačenju NBS, nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to učinila i sa valutama drugih zemalja.

"Takva odluka zavisi isključivo od Pejpala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji", ocenila je NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: