"Više upošljavati domaća preduzeća"

Nije dobro što Srbija uzima kredite u inostranstvu kojima se finansiraju strane kompanije za izvođenje radova u našoj zemlji, rekao je ministar Saša Radulović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

18:43

Default images

On je ocenio da se u tom procesu gubi vrednost rada koju bi trebalo da dobijemo u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje.

Odgovarajući na poslanička pitanje u Parlamentu, ministar Radulović rekao je da vlada radi na restrukturiranju privrede da bi je postavila na zdrave noge, da radi na tome da se preduzeća "očiste" od dugova kako bi mogla da nastave normalno poslovanje, uz postavljanje odgovarajućeg menadžmenta i pronalaženje investitora.

On je napomenuo da se kod svih društvenih preduzeća u restruktuiranju trenutno radi na "čišćenju" dugovanja, a kod nekih se radi na postupku objedinjavanja, jer neće moći pojedinačno da opstanu na tržištu.

Zakoni koje vlada menja, takođe, su deo istog procesa, rekao je Radulović.

Antić: Domaće firme imaće dovoljno posla

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić obećao je da će vlada stvoriti uslove da domaće firme imaju dovoljno posla, povodom pitanja poslanika Markovića zašto domaći privrednici ne mogu da dobiju poslove na javnim tenderima u Srbiji usled čega se mnoga od njih polako gase.

"Neke od ugovora u ranijem periodu o izvođenju radova na infrastrukturnim objektima dobili su strani konzorcijumi, koji su uglavnom angažovali svoj menadžment, ali izvođači radova su bila srpska preduzeća, pri čemu su ona dobijala 30 do 40 odsto od ugovorene cene za radove, na šta su bili primorani da bi obezbedili posao za svoje radnike", objasnio je Antić.

Ministar saobraćaja je naglasio da će politika vlade biti da obezbedi u narednom periodu da domaće kompanije mogu da učestvuju na javnim tenderima pod ravnopravnim uslovima sa stranim, čak da učestvuju i kao konzorcijumi da bi mogla lakše da dobiju kredite.

Antić je podsetio na primer rekonstrukcije mosta kod Beške, gde je posao dobila austrijska kompanija Alpina koja je otišla u stečaj, ali je vlada uspela da obezbedi takve tenderske uslove da mogu učestvovati i domaće kompanije i upravo beogradska Mostogradnja uspešno završava taj projekat. On je ocenio da je to dobro za srpsku privredu i dobra referenca za Mostogradnju.

Krstić: Banke ravnopravne

Odogovarajući na pitanje poslanika Dragana Markovića Palme "zašto se dozvoljava stranim bankama u Srbiji da uskrate kredite domaćoj privredi, koju na taj način uništavaju", ministar finansija Lazar Krstić je rekao da na tržištu postoji konkurencija domaćih i stranih banaka, tako da niko od njih nema monopol u određivanju politike kamata, a što se tiče blokade računa zbog neizmirivanja obaveze privrede, to je stvar dogovora sa bankom.

Krstić je naglasio da su domaće banke ravnopravne sa stranim bankama (domaće banke sa većinskim stranim kapitalom) na srpskom tržištu.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočanin rekao je da resorno ministarstvo preduzima niz mera za poboljšanje položaja poljoprivrednika i razmatra podsticajne mere da bi se poboljšala produktivnost i oni zaštitili od strane konkurencije, odgovarajući na pitanje poslanika Markovića kako pomoći srpskom seljaku da proizvodi bolje i više i kako smanjiti uvoz poljoprivrednih proizvoda koji mogu da se proizvedu u Srbiji.

Glamočanih je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede otvoreno za saradnju i sugestije primarnih poljoprivrednih proizvođača i zainteresovano za poboljšanje proizvodnje i kvaliteta produkcije u agraru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: