Rast BDP-a pogurali Fijat i NIS

Rast BDP -a Srbije od 3,2 odsto međugodišnje u trećem kvartalu 2013. predstavlja malo iznenađenje, kažu analitičari Rajfajzen banke za Tanjug.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

18:16

Default images

Oni kažu da bi rast BDP-a delimično mogao da se objasni niskom bazom u uporednom periodu, ali i dobrim rezultatima izvoza i rastom industrijske proizvodnje.

"Ovaj rezultat je za nas malo iznenađujući, a delimično bi se mogao objasniti niskom bazom za poređenje, s obzirom da je u trećem kvartalu lani BDP imao pad od 2,1 odsto, kao i dobrim izvozom i robusnim rastom industrijske proizvodnje u nekoliko sektora", navode stučnjaci u Rajfajzenu.

Prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) vinuo se na 3,2 odsto međugodišnje u trećem kvartalu ove godine, nakon svega 0,2 odsto i 2,7 procenata međugodišnje u drugom, odnosno prvom tromesečju, respektivno.

Analitičari iz Rajfajzena ostaju pri svojoj prvobitnoj prognozi da će rast BDP-a u 2013. biti 1,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno dva procenta u 2014.

Uprkos izuzetnim rezultatima rasta BDP-a i industrijske proizvodnje, kako primećuju, doprinos različitih industrija ekonomskom rastu je neujednačen, jer su rast podstakle automobilska i naftna industrija i sektori oko te dve grane, dok su brojne druge grane i dalje u negativnoj zoni zbog slabe tražnje i slabe likvidnosti, delimično zbog nenaplativih potraživanja i nedostatka novih kredita poslovnih banaka.

Konačni rezultati rasta BDP-a i industrije biće objavljeni 30. decembra 2013.

Inače, industrijska proizvodnja u Srbiji ponovo se u septembru 2013. preselila u zonu pozitivnog rasta od 1,9 odsto na mesečnom nivou, nakon što je u avgustu opala za 0,5 procenata mesečno.

Ključna industrija, prerađivačka, porasla je u septembru za 3,2 odsto mesečno, posle smanjenja od 1,1 odsto u prethodnom mesecu.

Poboljšanje oba pokazatelja možda je podržano rekonstrukcijom vlade koja je konačno završena i otpocinjanjem novog poslovnog ciklusa posle letnjih godišnjih odmora.

Na godišnjem nivou, industrija je porasla za 13,4 odsto, a međugodišnje za 6,4 procenta. Ovakvom kretanju znatno je doprinela proizvodnja nafte i naftnih derivate, koja je vrtoglavo porasla za 525,3 procenta međugodišnje, kao i autoindustrija, proizvodnja mašin i opreme i osnovnih metala.

Rast proizvodnje nafte podstaklo je otvaranje novih NIS-ovih bušotina, kao i primena dodatnih geoloških i tehničkih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: