"Veći PDV zatvara hotele u Srbiji"

Hotelijeri upozoravaju da će povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 8 na 20 odsto, zatvoriti većinu hotela u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 29.10.2013.

14:50

Default images

Skupština Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) ocenila je da je predloženo povećanje PDV-a za 150 odsto, (sa osam na 20 odsto) potpuno neprihvatljivo, jer će zatvoriti većinu hotela u Srbiji, koja će kao turistička destinacija, postati nezanimljiva za goste.

Ivan Vitorović, član ekspertskog tima koji je predočio minsitarstvima privrede i finansija argumente, da će podizanjem PDV-a republički budžet više izgubiti, nego dobiti, rekao je da će Srbija jedina od evropskih zemalja imati tako visok PDV, pa će izgubiti konkurentnsot.

On je predočio da će šteta biti mnogo veća jer taj sektor sada zapošljava 20.300 radnika samo u užoj delatnosti, ne računajući prateće, a sa povećanjem troškova poslovanja, sigurno će biti otpušteno najmanje 3.400. To će se desiti jer će, zbog povećanja cena hotelskih usluga, doći i do pada tražnje na domaćem tržištu od 8,4 odsto.

On je predočio da se EU protiv krize bori tako, što obara cene hotelskih usluga, dok će naši hoteli istovremeno morati da ih povećavaju.

Savetnik u Ministarstvu privrede Aleksandar Stevanović je rekao da to Ministarstvo shvata da će turizam biti kolateralna šteta predložene mere i da podržava hotelijere, ali da nije ubeđen da će te argumente prihvatiti i Ministarstvo finansija.

Turizam je mnogo bitniji za našu zemlju nego što se misli, rekao je on izražavajući bojazan da je politička realnost takva, da neće biti prihvaćen predlog da PDV u turizmu bude maksimalno 10 odsto, kao što je Hrvatskoj.

Prema njegovom mišljenju problem, što Ministarstvo ne zna kako posluju hoteli u unutrašnjosti Srbije, već ima u vidu samo beogradske hotele visoke kategorije, koji mogu sebi da priušte veliko povećanje cena.

"Verujemo da ćemo imati odmah povećanje PDV-a, dok one dobre stvari za privredu koje smo predložili, neće moći tako brzo da budu primenjene", kazao je on.

Po rečima savetnika ministra, hotelijeri treba da razmišljaju kako da smanje troškove, koji će se uvećati povećanjem PDV-a na 20 odsto.

Stevanović je naglasio da se Ministarstvo privrede zalaže za smanjenje poreskog opterećenja plata što bi hotelijerima smanjilo rashode za osam odsto.

Predsednik Skupštine HORES-a Toma Momirović istakao je da se u protekloj nedelji sastao s državnim sekretarima u Ministarstvu finansija Srbije, ali da nije bilo dogovora o rešenju problema.

Momirović je rekao da je smanjenje poreskog opterećenja plata odličan predlog, ali ne očekuje da će to biti sprovedeno.

"Mi smo spremni za povećanje PDV do 10 odsto, ali ne možemo prihvatiti da budemo žrtva kako bi se stabilizovale javne finansije", rekao je Momirivić.

Potpredsednik Skupštine HORES-a Neđo Trklja ukazao je na problem restoratera u Srbiji i naglasio da se zemlje regiona prilagođavaju, po direktivama EU, prosečnoj stopi PDV od 15,8 odsto na usluge restorana, dok je u Srbiji ta stopa 20 odsto.

Direkor hotela "Surdulica" na Vlasini Brana Reljić je rekao da oni nisu mogli da podižu cene smeštaja više od osam godina i da će posle povećanja PDV-a, na tržištu moći da opstanu samo ilegalni ili poluilegalni objekti, koji državi i tako ne plaćaju sve doprinose.

"Mera će pogoditi samo one koji posluju pošteno, a država bi umesto toga trebalo da se potrudi, da naplati porez od svih koji posluju u sivoj zoni i onda ne bi bilo potrebe za njegovim povećanjem", ukazao je on.

Direktor Kongresnog biroa Srbije Miloš Milovanović je naveo da će veliki problem biti i sa održavanjem kongresa, koji su ugovoreni po cenama, u koje je uračunat sadašnji PDV, navodeći da se Srbija tek oporavila i da se po broju održanih međunarodnih skupova, popela sa 69. mesta u svetu u 2005. godini na sadašnje 42. mesto.

Oraganizator Sajma turizma u Beogradu Nikola Andrić je naveo da je naš turizam već nekonkurentan, jer smo jedina zemlja koja nema subvencije za dovođenje inostranih gostiju. On je dodao da je veliki problem i što veliki broj restorana i privatnih smeštajnih kapaciteta i u Beogradu ne izdaju fiskalne račune.

Analiticar Svetske turističke organizacije Ljubica Milojević je istakla "da nemamo držvanu politiku u turizmu, a istovremeno donosimo mere koje zatiru tu granu", podsećajući da većina zemalja zna da je turizam razvojna šansa, jer je svaki 11. radnik u svetu zaposlen u tom sektoru.

Kako je rečeno na Skupštini HORES-a, Francuska je na početku svetske ekonomske krize 2009. smanjila poresku stopu na usluge restorana što je donelo povećanje broja zaposlenih za 50.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: