Radnici FAP-a ostaju na pruzi

Radnici Fabrike automobila Priboj i dalje blokiraju prugu Beograd-Bar i put Priboj-Bistrica. Radnicima podršku pružaju građani Priboja, ali i političke stranke.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2013.

10:00

Default images

Oko 250 radnika FAP-a, koji su jutros počeli štrajk zbog loše situacije u kojoj se nalaze, ostaće noćas da dežuraju na pruzi. Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Milorada Dragaša, organizovani su u tri smene.

"Mi ćemo ostati do 23 sata, onda dolazi sledeća smena koja će ostati na pruzi do tri ujutru, nakon njih će doći treća smena koja će blokirati prugu do sedam ujutru", rekao je Dragaš Tanjugu.

On je podvukao da je danas upućeno pismo i predsedniku vlade Ivici Dačiću da dođe u Priboj ili primi predstavnike ove fabrike, kako bi se našlo rešenje za radnike kojima su neoverene zdravstvene knjižice, neisplaćene zarade i koji nemaju posla.

Na štrajk ih je, kako tvrde, motivisao aktuelni ministar privrede, za koga kažu da nije imao sluha za njihove opravdane zahteve. Radnici štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica i nedostatka posla.

Radnici FAP-a suočeni sa neisplaćenim zaradama i egzistencijalnim problemima, odlučili su se na radikalan potez i stupili u generalni štrajk.

"Vidite, ima ovde naroda koji nema hleba da jede. Mi smo izgradili i Beograd i Užice, sve smo izgradili, ali nas ovde ostavili na pašćaluk", kaže jedan od prisutnih.

Njima su se, u znak podrške, pridružili i pojedini građani Priboja: "Pa ovde sam da dam podršku, jer je moj otac radio u karosernici i doprineo je izgradnji grada i Fabrike automobila Priboj".
Foto: B92 (Predrag Stojkoviæ)
Milorad Dragaš, predsednik štrajkačkog odbora, kaže da su glad i nemaština radnike praktično naterale radnike na blokadu saobraćaja.

"Razmišljaju ljudi da vrate decu sa fakulteta, iako su dobri đaci. Mi smo bili prinuđeni na ovo. Žao nam je što moramo, ali mi drugačije nismo mogli. Zvali smo sve živo gore, niko nije hteo da čuje naš glas. Bili smo kod ministra, prošle nedelje u prošli ponedeljak, znate šta nam je ministar rekao? - Za vas subvencija nema, para više neće davati. Prodajte imovinu, zalihe starog gvožđa prodajte, pa se namirujte. Je li to izjava jednog ministra?", kaže Dragaš.

U izveštaju predočenom Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede stoji da FAP ima zalihe robe u vrednosti šest milijardi dinara, zbog čega je ministar privrede Saša Radulović naložio generalnom direktoru fabrike da ih rasproda i na taj način isplati radnicima zaostala dugovanja.
Foto: B92 (Predrag Stojkoviæ)
Inače, u štrajku učestvuje pet sindikata, a članica IO sindikata Sloga Vesna Pejović kaže da su zahtevi štrajkača nepotpuni.

"Tražimo da se isplate četiri, odnosno sve zaostale plate i da se Agenciji za privatizaciju pošalju tačni podaci u ličnoj karti preduzeća, sa preciznim stanjem zaliha i imovine koju poseduje FAP", rekla je Pejovićeva Tanjugu, ističući da su dostavljeni fiktivni i netačni podaci, zbog čega sada ispaštaju radnici.

Radnici Fabrike automobila Priboj nemaju nameru da odustanu od štrajka, sve dok im se ne reše pitanja neisplaćenih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, ali i dok im ne nagoveste kada će svi ostali nagomilani problemi biti rešeni.

Osim blokade pruge Beograd - Bar, radnici su blokirali i regionalni put u pravcu Prijepolja i Bosne.

Podršku blokadi pružili su i predstavnici političkih stranaka u Priboju, kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Oni upozoravaju da bi, ukoliko radnici FAP-a prestaju da primaju plate, taj grad bukvalno stao.

Železnice Srbije: Gubimo osam miliona dinara dnevno

Železnice Srbije danas izdaju karte samo do Užica. Kako su saopštile, zbog blokade pruga Kragujevac-Kraljevo i Beograd-Bar dnevno gube osam miliona dinara.

Najveći profit Železnice ostvaruju u teretnom saobraćaju, tako da u tom delu trpe i najveću štetu. Klijenti svakako nisu srećni zbog blokada.

Kako se navodi u saopštenju, Železnice su o tome obavestile ministarstva saobraćaja i privrede i zatražile da se preduzmu hitne mere za uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja na navedenim relacijama. Precizira se da su zbog otkazivanja putničkih vozova, poteškoća u realizaciji teretnog transporta za potrebe Fijata i Termoelektrana "Nikola Tesla", prouzrokovanog blokadom pruge Kragujevac-Kraljevo, Železnice trpele gubitak od oko 1,1 miliona dinara dnevno.

I mnogi putnici moraju da promene planove. Prema Crnoj Gori svakodnevno putuju stotine putnika i mnoge teretne kompozicije. Zbog blokada, gubici svakodnevno rastu.

Železnice planiraju uvođenje autobusa između Užica i Priboja, odakle bi putnici svoje putovanje nastavili dalje, vozom. Ipak, te odluke još nema, i njeno donošenje zavisi od toga koliko će potrajati blokada.

Sloga: Podržavamo štrajk, ne i štrajkački odbor

Jedinstveni sindikat Fabrike automobila Priboj (FAP) "Sloga" saopštio je danas da podržava štrajk radnika FAP, ali ne i zahteve štrajkačkog Odbora, koji je pokrenulo aktuelno i bivše rukovodstvo fabrike, "koje namerno gura FAP u stečaj".

Sindikat navodi da je njima zabranjeno da uđu u taj štrajkački odbor.

U saopštenju se navodi da je u FAP bilo finansijskih malverzacija, a za njih su optužili prethodnog direktora Mirka Stojovića, kao i sadašnjeg direktora Zorana Zakovića.

Predstavnici sindikata "Sloga" isiču da su spremni da predvode štrajk radnika ukoliko se odmah prestane sa bojkotom dostavljanja "ličnih karata" i tačnosti podataka o poslovanju FAP Ministarstvu privrede, jer se na taj način, kako dodaju, direktno uvodi fabrika u stečaj, bez ikakve nade za nalaženje kupca ili strateškog partnera.

Oni smatraju da treba angažovati nezavisnu revizorsku agenciju za vanrednu reviziju, radi utvrđivanja stvarnog stanja zaliha u FAP i da
ta agencija sačini izveštaj o finansijskom poslovanju FAP u poslednjih pet godina.

Po utvrđivanju stanja zaliha, Sindikat navodi da treba rasprodati sve zalihe koje nisu potrebne u procesu proizvodnje i na taj način isplatiti zarade i izmiriti najhitnije potrebe zaposlenih.

Do prodaje fabrike, sindikat zahteva od Vlade Srbije da obezbedi sredstva za isplatu zarada zaposlenima i overavanje zdravstvenih knjižica za radnike FAP i članove njihovih porodica.

Sindikat "Sloga" apeluje na radnike FAP, kao i na sve stanovnike Priboja "da dobro razmisle pre nego se upuste u proteste ko ih predvodi, šta su stvarni motivi, i za koje ciljeve se vredi boriti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: