I Privredna banka odlazi u stečaj

Još jedna državna banka ide u stečaj. Ministarstvo finansija predlaže Vladi da sva zdrava aktiva Privredne banke Beograd bude preneta na Poštansku štedionicu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

16:00

Default images

Privredna banka treća je državna banka koja odlazi u stečaj zbog gubitaka nastalih odobravanjem loših kredita.

Ministarstvo finansija okončavu višegodišnje gubitke Privredne banke Beograd, koji su dostigli 229 miliona dinara. Njene klijente već od ponedeljka bi trebalo da preuzme Poštanska štedionica, koja je to već prošla nakon gašenja Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

Preuzimanje klijenata podrazumeva priliv novca kroz kvalitetne kredite, ali i obaveze prema svim štedišama, i onim koji imaju uloge preko 50 hiljada evra, koje država nije obavezna da pokrije, objašnjava Mališa Đukić iz Bankarske akademije.

“Očigledna je razlika između obaveza koje se prenose i imovine koja se prenosi, u smislu da su obaveze veće od imovine što onda nužno nameće i potrebu finansiranja te razlike kroz zaduživanje Republike Srbije kroz emisiju državnih obveznica“, kaže Đukić.

“Iz ugla svih nas kao poreskih obveznika, ova emisija obveznica predstavlja uvećanje javnog duga“, navodi on.

Država u Privrednoj banci poseduje 65 odsto kapitala, dok su najveći mali akcionari Alfa plam i Pionir koji posluju u okviru Alco grupe Miroljuba Aleksića. Među akcionarima je i Mera invest u vlasništvu Marka Miškovića, preko koga su, prema optužnici, izvlačene pare iz putarskih preduzeća.

Jedno ime ponavlja se u više pomenutih preduzeća - Kostadin Popović, koji se nalazi na čelu Upravnog odbora propale Privredne banke Beograd.

Na njegov sukob interesa ukazala je i Agencija za borbu protiv korupcije jer osim čelne pozicije u Privrednoj banci, obavlja i funkciju direktora Deoničarskog društva za iznajmljivanje diplomatskih nekretnina, a član je i menadžmenta Alfa plama.

“Imenovanom je konstatovan prestanak druge javne funkcije - direktora DIPOS-a a.d. po sili zakona. protiv navedenog rešenja, Konstantin Popović je podeno žalbu koja je odbijena. Konačno rešenje Odbora Agencije poslato je ovom javnom funkcioneru 1. oktobra 2013. Nakon prijema dokaza o uručenju rešenja, agencija će Skupštini ovog privrednog društva uputiti zahtev za donošenje odluke o prestanku funkcije po sili zakona“, navode iz Agencija za borbu protiv korupcije.

Vlada bi već na sutrašnjoj sednici mogla da odobri plan za postepeno gašenje Privredne banke Beograd. Ista sudbina će, prema medijskim saznanjima, uskoro zadesiti i Srpsku banku, koja će najverovatnije biti pripojena Jubmes banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: