Sleteo prvi avion Er Srbije

Prvi avion kompanije Er Srbija, Erbas A319 sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.10.2013.

09:02

Default images

Avion je doleteo iz Dizeldorfa gde je bio na farbanju, a kroz srpski vazdušni prostor dopratila su ga dva vojna Miga 29.

Kompanija Er Srbija počeće zvanično da posluje 26. oktobra, za kada je zakazan prvi promotivni let na relaciji Beograd - Abu Dabi.

Vizuelni izged aviona je takav da je na repu predstavljen stilizovan grb srednjevekovne Srbije sa dvoglavim belim orlom.

Logo je rađen na osnovu elemenata Miroslavljevog jevanđelja i Dušanovog zakonika, čijom kombinacijom je napravljen moderan logo dvoglavog orla. Reč je o avionu "Erbas" A319 i to je prvi avion nove nacionalne aviokompanije "Er Srbija" koji je iznajmljen za njene potrebe.

Na njemu piše "Er Srbija" i bele je boje, sa dodatim plavim i crvenim detaljima.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U NAŠOJ FOTO GALERIJI. Na letu kroz Srbiju Erbas A 319 pratili su domaći migovi, a poseban doček priredila mu je i vatrogasna služba

Da let prođe bez problema brinula je beogradska kontrola letenja.

"Danas je veliki dan za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore. Dočekan je prvi avion Er Srbije. Avion je došao iz mađarskog vazdušnog prostora, mi smo sve vreme bili u kontaktu sa njima da sve prođe kako treba", kaže Aleksandar Obradović, šef smene u centru kontrole letenja u Beogradu.

"Ja sam lično veoma zadovoljan što sam stupio u kontakt sa prvim avionom koji će nadam se biti nova budućnost vazduhoplovstva Srbije"
(Foto: B92/ Dušan Vujnoviæ)
Sa logom i bojama nove avio kompanije, svoj prvi let kao deo flote "Er Srbija", Erbas će imati 26. oktobra, kada je planiran promootivni let na relaciji Beoograd- Abu Dabi. A Erbasove letelice kako objašnjava Petar Vojinović, urednik portala o vazduhoplovstvu, TangoSix, pravi su izbor za novu avio kompaniju.

"Avioni Erbasa smatraju se najbezbednijim u civilnom saobraćaju, avioni koje će Srbija dobiti su znatno mlađi od dosadašnjih Jatovih aviona oni će biti unificirani sa Etihadovom flotom, imaće niže troškove poslovanja, troše manje goriva, održavanje će biti jednostavnije ", kaže Petar Vojinović.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je juče da će za tačno sedam dana poleteti prvi avion kompanije "Er Srbija". Vučić je rekao da će to biti najmoderniji avion, s enterijerom koji će biti lepše uređen, nego u najpoznatijim svetskim kompanijama.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U NAŠOj FOTO GALERIJI OVDE.
(foto:tangosix.rs)
A srpskoj i svetskoj javnosti dan pre promotivnog leta, 25.oktobra, biće predstavljena i kompanija Er Srbija. Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa "Etihad ervejzom" sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske avio-kompanije, dok 51 procenat ostaje u vlasništvu Republike.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U NAŠOJ FOTO GALERIJI OVDE. Predviđeno je da srpska avio-kompanija sa "Etihadom", kao strateškim partnerom, ima flotu od 10 novih "Erbasovih" aviona. Prema projekcijama, letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

289 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: