Knežević: A privreda?

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da su mere vlade iznuđene i recesivnog karaktera, i da će dodatno otežati poslovanje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2013.

16:35

Default images

On je Tanjugu rekao da su privrednici sa rezignacijom prihvatili paket novih mera, jer su se očekivali smanjenje poreza i doprinosa privredi.

Knezević takođe kaže da su javnosti predstavljene samo mere Ministarstva finansija, a nijedna od mera Ministarstva privrede nije ni spomenuta.

"Očigledno nijedna mera iz Ministarstva privrede nije ni spomenuta, nije spomenuta ni privreda, niti je spomenut Zakon o radu", rekao je Knežević.

Privrednici smatraju, dodao je, da je smanjenje poreza i doprinosa preduslov i korak u pravom smeru za rasterećenje privrede, kako bi zapošljavanje postalo isplativo, pa da se potom uđe u rigidnu borbu sa sivim tržištem i sivom ekonomijom, i da se na taj način kompenzuje jedan deo sredstava.

Mere koje je Krstić izneo, to su iznuđene mere i tiču se sanacije fiskalnog deficita, ocenio je Knežević i istakao da je, po njegovom mišljenju, konsolidacija budžetskog deficita tek četvrta po prioritetima problema u Srbiji.

"Na prvom mestu je zapošljavanje i standard građana, na drugom je rast bruto društvenog proizvoda, na trećem problem javnog duga, i tek četvrtom mestu budžetski deficit", precizirao je Tanjugov sagovornik, i naveo da su, bez povećavanja bruto društvenog proizvoda kroz industrijsku proizvodnju i izvoz, sve mere kratkoročne i bez efekta.

Kako je naveo, smanjenje plata u javnom sektoru direktno će se odraziti na manju tražnju, a slično je i sa povećanjem PDV-a , koji će prema njegovoj oceni, uticati na smanjenje ionakomale kupovne moći i standarda građana.

Knežević je rekao da bi se paralelno sa sanacijom budžetskog deficita morala sanirati i privreda, koja 10 godina nije ničija briga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: