Vučić: Srbija jeste pred bankrotom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država jeste pred bankrotom, ali da će biti urađeno sve što je potrebno da se to ne dogodi.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 06.10.2013.

13:48

Default images

Gostujući na TV Prva, Vučić je naveo da je država "pred bankrotom u pravom smislu reči" i najavio da će mere za ekonomski oporavak biti teške, a ne populističke, i ocenio da će te mere pogoditi između 300.000 i500.000 ljudi.

"Moramo da smanjimo nivo plata u javnom sektoru i prvo krenuti od političara. Ako su to populističke mere, onda vi u Fiskalnom savetu i Republičkoj radiodifuznoj agenciji nemojte da primate plate od 200.000 dinara, jer to privatni sektor ne može da izdrži, nego primajte bar 20 do 30 hiljada dinara manje", rekao je Vučić. On je objasnio da kapitalizam znači da nije posao države da nalazi posao, nego da to ne onemogući onom ko može da nađe posao.

"Nećemo nikome nista da mažemo na hleb, to je stvar svakoga pojedinačno, a naše je da ne ukidamo mogućnost da hleb i džem dohvate na polici", rekao je Vučić.

On je rekao da u Srbiji ne postoji odgovornost prema zemlji, državi i narodu.

"Ne, postoji samo 'da ne radim ništa i ne diraj mi u stečena prava'", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je za veoma kratko vreme napravljeno nekoliko dobrih aranžmana i da su dogovorene nove velike strane investicije, koji će dati rezultat, a prvi vidljiv, rekao je, biće promotivni let "Er Srbije" za Abu Dabi 26. oktobra.

"Biće možda bolji enterijer i usluga nego u Lufthansi. Kritikuju aranžman sa 'Etihadom' koji nam čini, a 'Er Srbija' postaje najjača kompanija u regionu i uzeće poslove i drugim moćnim kompanijama, među njima i nemačkim", rekao je Vučić.

"Ne mogu se velike firme dovesti za 15 dana"

Vučić je, odgovarajući na opasku voditelja emisije "Stav Srbije" da se govori o utisku da se samo priča, a da nema rezultata, rekao da se ne mogu velike firme dovesti za 15 dana, da se radi najbolje što se može i što je moguće pa je tako sa "Etihadom" posao završen za 10 meseci.

On je podsetio da je "Jat" godinama građane koštao 40 do 50 milona evra godišnje, a da će to sada biti profitabilna firma i lider u regionu.

Vučić je ukazao i na dva velika posla sa "Mubadalom", prvo izgradnju istraživačkog centra, a zatim i fabrike čipova, kao i fabrike avio delova koje će snabdevati "Erbas" i "Boing", ističući da bi realizacija samo jednog od ta dva projekta bila velika stvar za Srbiju.

Prema njegovim rečima, ti poslovi kao i dolazak "Boša" koji je okarakterisao kao najmoćniju nemačku firmu i "Mercedesa", jesu snažna poruka da možemo napraviti velike rezultate.

Kontrola novca koji stiže iz Emirata

Vučić je rekao da bi za kontrolu trošenja novca koji će stići iz Emirata mogao da bude ustanovljen poseban Fond, ili će taj nadzor obavljati postojeći Fond za razvoj.

On je objasnio da je reč o više kredita koje Srbija treba da dobije od Emirata pod izuzetno povoljnim uslovima, toliko povoljnim da se mogu smatrati poklonom, imajući u vidu uslove, veoma nisku godišnju kamatu, grejs period i period otplate. Vučić je naveo da će polovina kredita Abu Dabi Divelopment fonda u ukupnom iznosu od 400 miliona dolara biti uložena u poljoprivredu.

Taj kredit dobijamo po kamatnoj stopi od 2,5 posto, rekao je Vučić i dodao da očekuje da se napravi takav aranžman da kamata bude i manja od jedan posto, da se nada da će biti 0,5 posto, sa pet godina grejs perioda, a na period od 20 godina.

Drugi kredit, kako kaže, tiče se specijalne odluke šeika Muhameda da do kraja godine Srbija dobije milijardu diolara.

"Ovaj kredit će jednim delom služiti za vraćanje najskupljih kredita, a drugi deo će biti 'ubačen' u privredu. Jednim delom, sa 500 miliona vratićemo najteže kredite, kako bi u 2015. godini smanjili fiskalni deficit za 0,25 odsto. Ovaj drugi deo od 500 miliona, ubacićemo u našu privredu, pod punom kontrolom, a ne da se troši na jahte, avione", naglasio je Vučić.

On je dodao da se nada da će do kraja naredne godine taj kredit biti dve ili tri milijarde dolara.

Na pitanje čime je "zadužio" Emirate, kada su premni da do te mere podrže Srbiju, Vučić je odgovorio: "Verovatno time što nikada ništa nisam tražio za sebe i stranku od šeika Muhameda".

"Od penzionera nema više šta da se uzme"

Vučić je rekao i da da penzije neće biti smanjivane, jer od penzionera nema šta više da se uzme, te da će se penzije obračunavati kao i do sada. On je najavio smanjivanje plata u javnom sektoru, kojim će biti ušteđeno između 200 i 230 miliona evra, a da će penzije rasti ranije predviđenom dinamikom.

"Penzije ne diramo, ali će biti smanjenja plata u javnom sektoru. Privatni sektor, koji vuče zemlju napred, ne može to da izdrži, ne može da izdrži da u privatnom sektoru prosečna plata bude 34.000 dinara, a u javnom 47.000, pri čemu privatni izdržava javni sektor. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu", rekao je Vučić.

On je rekao da je zemlja upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i da je sada pred Srbijom neizbežno - mere usmerene na to da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit, što znači dodatne uštede od 800 miliona evra.

"Moramo sa smanjimo subvencije koje iznose više od milijardu evra", rekao je Vučić.

Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu, i o ukidanju bonusa u MUP-u i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru.

"Strašno sam ljut na tadašnje političko rukovodstvo što potrebne mere nisu preduzete još pre pet godina", rekao je Vučić.

On je rekao da je javni dug prethodna vlast za samo četiri godine uvećala sa 40 na 60 odsto BDP-a.

"Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti 2016. godine", procenio je vicepremijer.

On je, osvrćući se na predloge Međunarodnog monetarnog fonda, rekao da će neki biti prihvaćeni, da će se napraviti aranžman sa MMF-om, da će nam pasti kreditni rejting, ali da posle toga više neće.

Govoreći o platama u javnom sektoru Vučić je naveo primer pomoćnika ministra čija je osnovna plata 120.000 dinara, i veća je od ministrarske zarade, ali koji na kraju meseca dobije ukupno oko 200.000 dinara.

"Tih 80.000 je problem", ukazao je Vučić i dodao da su to službena putovanja, dnevnice...

"Milioni bačeni bespotrebno"

Potpredsednik vlade je naveo i da su službena putovanja smanjena osam puta i naveo je godišnje na putovanja trošeno više od 40 miliona evra. On je rekao da je morao da "viče na vladi", jer su milioni bačeni bespotrebno "Od toga je bar 10 ili 20 miliona bačeno, a na sve to treba dodati 10 miliona dnevnica, troškove reprezentacije od 40 miliona evra, pa troškovi za upravne odbore od 120 miliona evra. Svako putovanje je po 10 ili 20 hiljada evra, kada dva čoveka odu u Litvaniju, Singapur... a šta tamo urade", rekao je Vučić.

Dodao je da su za to vreme zaposleni u privatnom sektoru gubili poslove, a oni koji nisu, dobijali su za trećinu manje nego u državnom sektoru koji izdržavaju.

Prema njegovim rečima, dve milijarde evra su uzete kada je preuzeta vlada kako bi se isplatile penzije i podvukao da je to urađeno zato što je bio takav fiskalni deficit i dramatično povećanje udela javnog duga u BDP-u.

"To su stvari koje ne možemo da rešimo do 2015, 2016.To ne može niko da reši. Recite mi tog genija koji to može da reši. Đilas? Tako kako je rešavao problem javnih preduzeća u Beogradu? Pa 'zakukaće' cela Srbija kada za mesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

220 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: