Auto-industrija za Srbiju kao IT

Niš -- Automobilska industrija zajedno sa IT tehnologijama, poljoprivredom i energetikom sapada u strateške sektore Srbije, poručio ministar Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je otvarajući Peti sajam automobila, motora i preteće opreme u niškom Čairu rekao da je ukupna vrednost izvoza te industrije ove godine dostigla je 1,23 milijarde evra.

"To čini 18 odsto ukupnog srpskog izvoza. Automobilska industrija zauzima prvo mesto u srpskom izvozu i ovogodišnji izvoz je veći tri i po puta u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Ljajić.

Istovremeno, kako je naveo, u Srbiji je prodato oko 16.000 novih automobila, ili tri i po puta manje u odnosu na period pre početka ekonomske krize 2008. godine, čime naša zemlja deli sudbinu ostalih evropskih zemalja u kojima je ove godine zabeležen pad prodaje automobila za oko 5,5 odsto.

Ljajićj je, medjutim, ukazao da je automobilska industrija jedna od retkih oblasti u kojoj je zabeležen rast zaposlenosti.

"U automobilskoj industriji ove godine zaposleno je oko 22.000 ljudi, što je za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine", kazao je on.

Napomenuvši da u Srbiji oko 27 preduzeća radi u oblasti automobilske industrije, Ljajić je dodao da je od 2000. godine u industriju uloženo 1,7 milijardi evra.

"naše zemlje sa velikim potencijalom proizvodnje i izvoza u narednom periodu", rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, ocenio je da 150.000 posetilaca na prethodnim sajmovima pokazuje da grad ima potencijal za ovakve manifestacije, da ih je grad željan i da one predstavljaju dobru promociju Niša.

Prema njegovom mišljenju, rad na povećanju kupovne moći stanovništva i na popravljanju ukupnih ekonomskih prilika, kako bi bila povećana prodaja i u automobilskoj industriji u Srbiji, jedan je od važnih zadatak u državi.

Sajam automobila, motora i parateće opreme trajaće do 6. oktobra, a na njemu je izložen i novi model "fijat Lliving" koji je, kako je rečeno, prvi put predstavljen na niškoj manifestaciji.

Organizator sajma je City Marketing Centar iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 364 idi na stranu