Vučić i Pajtić otvorili fabriku

U Odžacima otvorena fabrika "Magna siting". Zapošljavanje je najvažniji zadatak Vlade, poručio Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

13:34

Default images

Ako odlučite da kupite automobil marke "Smart Reno" ili "Ford", postoji velika verovatnoća da će delovi za vaše sedište biti proizvedeni upravo u Srbiji. To će omogućiti danas otvorena fabrika kompanije "Magna siting" u Odžacima. U tom pogonu posao će dobiti, kako je najavljeno, 314 radnika.

Ljuti politički protivnici – Aleksandar Vučić i Bojan Pajtić - jedan pored drugoga zarad, kako obojica kažu, višeg cilja, a to je ovog puta bilo otvaranje proizvodnoh pogona fabrike "Magna siting".

Posle stalnih zatvaranja firmi i otpuštanja u Odžacima, ova kompanija je prva koja, posle punih 30 godina, svetsku proizvodnju nastavlja upravo u ovom mestu.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je na svečanom otvaranju pogona u Odžacima da je zapošljavanje ljudi, svaki novi zaposleni i svaki novi radnik, najvažniji, najveći i najbolji rezultat i cilj Vlade Srbije.

Vučić je poručio da će Vlada Srbije, onoliko koliko može, uzimati od poreskih obveznika, kako bi pomogla razvoj ovakvih projekata.

"To je činila i to će činiti", kazao je on, i podvukao da će to raditi sa pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama, te da nikada neće praviti razliku ko je gde na vlasti, jer je "naš posao da pomognemo i razvijamo čitavu Srbiju".

On se zahvalio premijeru Vojvodine Bojanu Pajtiću, pokrajinskoj vladi i Vladi Srbije, jer su zajedno učinili da se otvori ova fabrika.
Otvaranje fabrike Magna siting (Tanjug)
Vučić je poručio da je Srbija sa fabrikom "Magna siting" bolja i drugačija zemlja nego bez nje.

Na mestu gde je izgrađena fabrika, do pre samo tri godine, nije postojalo ništa. Od poljane je stvorena atraktivna industrijska zona, pa "Magna siting" nije jedini investitor koji će ono što proizvede u Odžacima plasirati na svetska tražišta - za sada su to komponente za sedišta za vozila "Smart Reno" i "Ford"

Bojan Pajtić je rekao da su Vojvodina i Srbija poslali snažan signal da smo područje gde vredi investirati, ulagati kapital i u kome se može ostvariti profit i zapošljavati građani.

Prema njegovim rečima, Odžaci su danas dobili jednu od najmodernijih i najopremljenijih fabrika.

Tome je, kako kaže, prethodila saradnja i pregovaranje Vojvodine i pokrajine Štajerske, koje su danas potpisale Sporazum o nastavku saradnje o privlačenju investicija.

"Mi smo pripremili infrastrukturu, a republička vlada je dala subvencije", naglasio je Pajtić.
(Tanjug)
Izvršni potpredsednik "Magna siting" za Evropu, Bernhard Nigermajer, rekao je da otvaranje ove fabrike predstavlja važan iskorak u širenju kapaciteta i proizvodnje u okviru poslovanja te kompanije u istočnoj Evropi.

"Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa lokalnim i regionalnim liderima u otvaranju novih radnih mesta i stvaranju mogućnosti za Odžake i susedne opštine, kao i da obezbeđujemo podršku za rad naših globalnih klijenata", rekao je Nigermajer.

On je naveo da će iz fabrike u Odžacima biti dostavljane komponente u pogone "Magne" u drugim zemljama, gde će biti uklapane u sedišta.

Kako je dodao, za sada snabdevaju fabrike u Nemačkoj i Španiji, a od sledeće godine snabdevaće i one u Velikoj Britaniji i Češkoj.

Ambasador Kanade u Srbiji, Roman Vaščuk, rekao je da je Srbija 29. zemlja na strateškoj mapi "Magne", kao i da se nalazi na mapi drugih kanadskih investitora, jer se stalno modernizuje i napreduje.
(Tanjug)
Proizvodno postrojenje je veličine 4.300 kvadratnih metara, i to je prvi kapacitet te kompanije u Srbiji.

Uključujući danas otvoreni pogon u Odžacima, "Magna internešnel" je do sada otvorila ukupno sedam objekata u istočnoj Evropi tokom minule dve godine.

Svi zaposleni u pogonu Magne u Srbiji završili su specijalnu obuku, u cilju obezbeđivanja fleksibilnosti i efikasnosti proizvodnje. Ta obuka predstavlja dodatnu investiciju kompanije kao pomoć razvoju lokalne radne snage i prilagođavanju jedinstvenom automobilskom proizvodnom ogkruženju.

Kompanija "Magna internešenel" je vodeći svetski snabdevač auto industrije sa 314 proizvodnij jednica u 89 centara za razvoj proizvoda, inžinjering i prodaju u 29 zemalja, a ima ukupno 123 hiljade zaposlenih.

Iako su visoke političke zvanice, neke i javno, demantovale da je ovo otvaranje nezvaničan početak predizborne kampanje, ne treba zaboraviti da opštinu Odžake očekuju redovni lokalni izbori, najverovatnije u februaru sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: