Gde ide prvih 100 miliona € iz UAE?

Srbija spremila projekte za prvih 100 miliona evra kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

18:52

Default images

Dok MMF analizira naše planove za sledeću godinu, u narednih 10 dana u Srbiju će stići prvih 100 miliona evra kredita iz Abu Dabija, namenjenih poljoprivredi.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić za B92 kaže da su projekti spremni i da će se raditi na 13 mesta širom Srbije.

Iz sušnog Abu Dabija stiže kredit za bolje navodnjavanje u Srbiji. U narednih desetak dana stiže 100 miliona dolara, kao deo kredita na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 2,5 odsto.

"Kompletna dokumentacija za izvođenje ovog projekta je spremna, spremni su izvođački radovi, urađena je kompletna studija o izvodljivosti za svih 100 000 hektara, s tim da će u ovoj prvoj fazi biti realizovani 25 000 hektara", objašnjava ministar Glamočić.

"Konkretno ovaj projekat će se realizovati na 13 lokacija na celoj teritoriji Republike Srbije i ono što je važno reći je da će najveći deo sredstava biti usmeren na infrastrukuru mreže za navodnjavanje, ali će deo biti usmeren i ka krajnjim korisnicima", kaže ministar.
Mlaðan Dinkiæ (Tanjug, arhiva)
Bivši ministar finansija i privrede i čovek za vezu sa Emiratima, Mlađan Dinkić, kaže da je ovo tek prvi takav kredit - drugi bi trebalo da se troši na opremu u poljoprivredi.

Iz Abu Dabija već sredinom ove nedelje stiže i firma Mubadala na potpisivanje dva sporazuma.

"Sporazum o prvoj fazi za izgradnju fabirke čipova, koja će biti istraživački centar i zaposliće pedesetak vrhunskih stručnjaka iz oblasti elektrotehnike i oblasti poluprovodnika, a druga investicija koja bi trebalo da usledi posle sporazuma je izgradnja fabrike za proizvodnju komponenti za avione - za Erbas, za Boing", najavljuje Dinkić.

On ima i odgovor na kritike da investicije od šeika sporo dolaze.

"Svakako da uvek može da bude brže. Moj tim i tim gospodina Vučića se trudi da to bude maksimalno efikasno, ali sa kolegama iz Emirata neke stvari ne mogu preko noći. I drugo, radi se o ogromnim investicijama, a oni mere svaki uloženi dolar, jer mora da se vrati - svi ti projekti su jako profitabilni", tvrdi Dinkić.

Ipak, do sada najveći realizovani projekat Srbije i Emirata ostaje Er Srbija, čiji bi prvi avion trebalo da poleti krajem oktobra.

Stručnjaci za oblast poljoprivrede ocenili su u izjavama agenciji Tanjug da je kredit za navodnjavanje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razvojna šansa tog sektora u Srbiji, ali treba voditi računa o tome u šta se ulaže taj novac, kažu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: