Najprofitabilniji sektori u Srbiji

Najveća preduzeća u Srbiji relativno su solidno poslovala u uslovima krize, bez obzira na generisan zbirni gubitak tokom 2012. godine, ocenili su stručnjaci.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

11:16

Default images

Važna podrška finansijskoj disciplini privrede , ali i povoljnijim uslovima finansiranja treba da dođe od države koja bi kontrolom budžetskog deficita i javnog duga izbegla problem istiskivanja domaćih investicija, ali i smanjila percepciju rizika cele zemlje, navodi se u publikaciji "Top 500 privrednih društava u Srbiji" koja je danas predstavljena u privrednoj komori Srbije (PKS).

Novo izdanje publikacije Top 500 sadrži listu 500 velikih preduzeća i osnovne podatke o njihovom poslovanju , među kojima se u prvih 10 izvajaju Naftna industrija srbije, Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Delez Srbija, Srbiijagas, Tarket, Merkator S, Delta Holding, Vitkorija grupa, koncern Farmakom MB.

U pogledu strukture privrede, uočen je nastavak trenada povećanja učesća proizvodnje prerađivačke indsutrije namenjene izvozu iI sve više finanlnih proizvoda u ukupnom izvozu.

Takođe su uočene razlike u poslovanju pojedinih sektora, u pogledu rasta i prinosa na kapital.

Među najprofitabilnijim sektorima ističu se inforamacione tehnologije, igre na sreću, ali se solidna profitabilnost i rast beleže i kod proizvodnje prehrambenih I poljoprivrendih proizvoda.

Kao jedan od glavnih izazova u nastapajućem periodu, ističe se pitanje daljeg rasta privatnih investicija ali i kako postaviti velike sisteme u većinskom državnom vlasništvu da stabilno I profitabilno funkcionišu.

Glavni ekonomosta Hipo Alpe Adrija banke Jasna Atanasijević rekla je da skup velikih drzavnih sistema koji posluju sa nedostajućom likvidnošću ima značajnu ulogu u privredi Srbije, kroz odnose kupac dobavljač, sa ostalim segmentima privrede.

"Tako se jedan deo njihove (ne) uspešnosti prevaljuje na oststak privrede", objasnila je Atanasijević i dodala da nema dileme da je put uvođenja finansijske discipline pravi put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: