Ili ćemo pojesti sami sebe ili ...

Prvi potpredsdnik Vlade Aleksandar Vučić kaže da mora da se stvarno i suštinski smanji fiskalni deficit "ili ćemo pojesti sami sebe".

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli

On je naveo da je za to dogovoreno sedam mera, od ukupno devet.

Istakavši da provodi po 14 sati u kabinetu radeći na merama, Vučić je kazao da će vlada za dve nedelje najkasnije predstaviti program, a za mere koje će doneti imaće podršku stručne javnosti, MMF-a i drugih međunarodnih institucija, ali "sasvim sigurno ne i većine građana".

"I pored toga, uveren sam da radimo dobru i lekovitu stvar za zemlju. Rak se ne leči andolom, a mi smo u poodmakloj fazi raka. Ne samo naša ekonomija, već ceo sistem. Ići ćemo na izmene radnog zakonodavstva, zakona o planiranju i izgradnji, menjanje onih zakona koji treba da nam omoguće lakše i brže dobijanje dozvolja, da tu priču do kraja 2013, konacno posle 15 godina završimo", kazao je Vučić u intervjuu "Blicu".

On kaže da se radi i na reformi penzionog sistema i da je važno kako da, "ne smanjujući penzije već praveći zdrav osnov da u budućnosti one budu veće, sprovedemo tu reformu".

Vučić je rekao da se još traži način da se rastereti porez na rad, a da se istovremeno ne opterete gradjani i njihova imovina.

"Tamo gde manje naplatite porez, morate namaći u budžet na drugoj strani. Trudićemo se da balansiramo da to ne budu nedostaci od ne znam koliko milijardi, pa da moramo da donosimo poreze koji bi dodatno destimulisali gradjane", rekao je on.

Što se tiče ideje o uvodjenju ekstraporeza, Vučić kaže da se traži rešenje ali da tu "nema genijalnih stvari".

"Nikome ta ideja nije ni bliska ni laka, a solidarni porez bi obuhvatao samo javni sektor i to samo deo natprosečnih primanja, ali se nadam da tu meru nećemo morati da donosimo", kaže on i dodaje da misli da PDV od 20 odsto neće rasti.

Što se tiče dolaska novih investitora, prvi potpredsednik vlade ističe da je "Mercedse" ušao u "Ikarbus" i da je dogovor pri kraju.

"Mislim da nismo daleko od toga da udje i u FAP, što je jako važno za celu jugozapadnu Srbiju. Nadamo se dolasku japanske 'Takate', "Mijazake" i drugih firmi. Nadam se da ćemo sa "Mubadalom" završiti pravljenje ugovora. "Boš" će u novembru otvoriti fabriku sa 600 radnim mesta u Pećincima, što je velika stvar", kazao je Vučić.

On je potvrdio da će ostati subvencije za otvaranje radnih mesta stranih investitora.

"Ako budemo napravili bolji radni ambijent, subvencionisaćemo i dalje, ali možda sa manje novca po zaposlenom, što bi bila ogromna ušteda", rekao je Vučić.

Povodom kredita iz Emirata, on je rekao da će kamatna stopa biti niža i od one koju bismo dobili od Evropske investicione banke, Svetske banke ili nekih drugih svetskih institucija.

Na pitanje koliko će biti niža, on nije mogao da odgovori precizno, kazao je da će biti niža od 2,5 odsto na 20 ili 30 godina i da očekuje realizaciju do kraja godine.

"U vreme vlade Mirka Cvetkovića, one vlade čiji nas ministri danas kritikuju, uzimali smo kredite sa kamatom od 8,3 odsto", pojasnio je Vučić.

Na pitanje šta će vlada uraditi s tim novcem, on je kazao da bi samo sledeće godine trebalo da vratimo milijardu i 114 miliona evra kamate.

"Novac od kredita treba da ode na vraćanje dela javnog duga da bismo imali smanjenje deficita od 0,4 za 2014. godinu, kao i da probamo da smanjimo fiskalni deficit i za 2015. Jedan deo ćemo ubrizgati u privredu", objasnio je Vučić.

Što se tiče dolaska stranih savetnika, Vučić je kazao da "nas zanhima da li mogu da nam pomognu na evropskom putu i u reformimama.

"Nemačka vlada nam šalje Betinu Nelan koja će od 1. decembra raditi sa mnom", kazao je Vučić.

strana 1 od 325 idi na stranu