Ekstraporez od 5 do 20 % od plate

Plan Vlade o uvođenju novog poreza na neto zarade išao bi na teret zaposlenih, a namet za građane sa zaradom većom od 200.000 iznosio bi 20 odsto.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 12.09.2013.

09:26

Default images

Plan Vlade za novi ekstraporez je sledeći: građani sa platama od 100.000 dinara bi od naredne godine bili progresivno oporezivani po stopi od najmanje 5 odsto, do maksimalnih 20 odsto za plate veće od 200.000, saznaje "Blic".

Ovo je samo jedna od mera kojom bi Vlada pokušala da nadomesti manjak koji bi nastao smanjenjem nameta na zarade koji plaćaju poslodavci, navodi list.

Premijer Ivica Dačić ne protivi se ovoj meri i kaže da je "normalno da bogatiji plaćaju veće poreze".

S druge strane Željko Tomić, vlasnik jedne od vodećih IT firmi u Srbiji kaže za Blic da bi odluka Vlade da oporezuje plate veće od 100.000 dinara loše uticala na razvoj IT sektrora.

"Činjenica je da progameri svuda u svetu, pa i kod nas, zarađuju više od proseka. Ali, nama je, osim nameta na zarade, važno da država počne da rešava pitanje sive ekonomije i rada na crno, a što ozbiljno utiče na konkurentnost naše industrije", kaže Tomić.

Ukoliko poslodavcima država novim pravilima smanji izdvajanja za plate zaposlenih na oko 30 odsto, pitanje je da li će vlasnici kompanija pristati da se odreknu dela zarade kojim bi njihoi radnici sa platama većim od 100.000 dinara olatili ovaj ekstraporez.

Kada je u pitanju progresivno oporezivanje imovine, novi ministar privrede Saša Radulović kaže za Blic da je važno da se u taj proces uđe oprezno i da su u Vladi potpuno svesni da ima dosta građana čija je vrednost imovine u nesrazmeri sa njihovim prihodima.

"Jasno je da je potrebno naći balans u utvrđivanju skale pri progresivnom oporezivanju imovine", kaže Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: