Radnici statistika ili politika?

Premijer Srbije Ivica Dačić i šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović polemisali su u parlametnu na temu šta je dovelo do loše ekonomske situacije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

14:28

Default images

Premijer je, oštro odbvacujući odgovornost koalicije koju okupljaju socijalisti za slom penzionog sistema, naveo da je krivac neolibaralna politika po principu da je tržiste sve.

"Gde vam je sada to tržište, zašto je u Americi država intervenisala, zašto je interevenisala EU, države u Evropi, Austrija je podržavala Hipo banku, zašto su spašavane banke u Evropi, što nite vi izvršili reformu penzionog sitema kada ste bili na vlasti", upitao je Dačić i dodao:
"Nemojte da nam drže lekcije da smo kočničari reformi, za vas je onda i Obama komunistički lider, Barak, ne njegov brat", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio stav koji je izneo juče u ekspozeu povodom izbora novih članova vlade, da nam nije potrebna polemika niti dilema da li će se koncept privrednog oporavka bazirati na štednji ili razvoju, jer je to, dodao je, jasno rečeno još pre 13 meseci, a ključni stav u tome je da je dilema štednja ili razvoj pogrešna i lažna.

"Ne može ekonomske konsolidacije bez štedenje i izlaska iz krize bez razvoja", ponovio je Dačić.

Naveo je i po čemu su reforme u prethodnom periodu bile vidljive i prepoznatljive i to na primeru privatizacije, za koju je, kako je naveo bilo karakteristično da je obično išla po nižoj ceni, sa unapred određenim kupcem kojem se prilagođava procedura, kao što se dogodilo sa Vršačkim vinogradima.

Unapred se odredi kupac, pojavi se samo jedan, za njega se pravi tender, jedina cena koja je ponuđena se i prihvati, radnici ostanu bez posla, a iz fabrike se sve odnese, kao u Kraljevu iz Magnohoroma.

"Onda radnici idu na pruge i puteve i šta treba - policija da bije taj narod koji nije kriv? Onda posle toga država interveniše i najpre podržavljuje preduzeće, a vi znate da je najveći broj privatizacija poništen..."naveo je primere Dačić i poručio kritičarima da su ideje reforme sprovodili pogrešno, "ne sa ciljem da narodu bude bolje, već da se omogući pljačkaška privatizacija".

On je ukazao da Srbija mora da poveća ekonomsku bazu da bi mogle da se ostvaruju svi politički i ekonomski ciljevi ali da isto tako mora postojati sistem u kojem neće, na primer, školovanje i lečenje biti privilegija bogatih.

"Ako je to nešto što Srbija ne treba da ima kao cilj, onda ne treba da pripadamo Evropi, odna smo zalutali u 21. vek, ako se zalaže Obama u Americi za to da svako ima zdravstvenu knjižicu, ako mi hoćemo da imamo pruge i puteve, ako i Obama u Americi to hoće, a vi nećete onda ste vi zalutali", rekao je Dačić.

Šef poslaničkog kluba LDP nije se složio sa premijerom da je neoliberalni koncept antidržavni, a poslaik te stranke Bojan Đurić ocenio je da premiejr drži "besmislena predavanja o razlici neoliberala, socijaldemokrata i Obame".

"Ništa nam neće doneti ta rasprava, znate li koji je posao pred nama oko reforme PIO fonda, u Sloveniji se sve raspalo, šta mislite šta nas čeka? Mi smo za nastavak i završetak privatizacije i mi to ne krijemo, privatni sektor uništila je država, a u vašoj novoj vladi samo jedan član je deklarisani komunista", rekao je Đurić.

U polemiku se uključio i poslanik DS Dragan Šutanovac, koji je premiejru poručio da se ponaša kao istoričar, ali loš.

"Izneli ste niz neistina govoreći o vremenu kada ste bili član vlade ili je podržavali, optužili ste nas za neke stvari, a ko je trebao da uradi reformu penzionog ako ne vaše kolege u vladi, u zdravstvu - vaše kolege u vladi, od 2004. ste direknto ili indirektno u vladi, a ovde govorite kao da ste od juče premijer", rekao je Šutanovac.

On je upitao Dačić da li oseća dozu odgovornosti i da li ima ideje kakva će biti poreska reforma i poručio mu da je njegova odgovornost veća nego svih u sali, jer je podržavao loše privatizacije.

Dačić i Jovanović sučelili su stavove i na temu privatizacije NIS pri čemu je lider LDP naveo da je reč o lopovskoj privatizaciji jer je NIS prodat za 400 miliona evra, dodao je da on bio u vladi koja je Telekom vratila Srbiji i poručio Dačicu da se "privatizacije moraju okončati, jer zemlja ne može nigde stići ako vi na takav način nastavite da se ponašate".

Kako je ocenio, Srbija nikada nije bila ovakva, sa najvećom stopom nezaposlenosti do sada i s platama nižim nego u Crnoj Gori.

Dačić je potvrdio da je stanje po ekonomskim parametrima katastrofalno, da je dinar najnestabilnija valuta, da su u Srbiji najviše kamatne stope, ali je i konstatovao da to nije nastalo u ovih godinu dana.

"Daleko smo od toga da želimo da državnim intervencionizmom rešavamo ova pitanja, država treba da pomogne, bili bismo najsrećniji da država ne mora da interveniše i to je cilj - da država pomaže regulatornom funkcijom a ne subvencijom i kompromisom i da cenom gasa i struje rešava socijalna pitanja", naglasio je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: